Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Müslümanlar Zulme Karşı Birlikte Harekete Geçmeli"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Müslümanlar olarak zulüm ve işgale karşı birleşmek zorundayız. İslam dünyası güçlerini birleştirdiğinde aşamayacağı hiçbir engel yoktur." ifadelerini kullandı.
Bayrampaşa'da bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Gazze’nin Minarelerinden Yükselen Çağrı" temalı Birinci Türkiye Alimler Konferansı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Açılış konuşmasını Arapça gerçekleştiren Erbaş, Gazze’de yaşananlara karşı nasıl bir tutum sergileneceğini görüşmek üzere toplandıklarını belirtti.
Konferansı organize eden Müslüman Alimler Birliği Kudüs ve Filistin Kurulu Başkanı Dr. Mervan Ebu Ras’a ve emeği geçenlere teşekkür eden Erbaş, Gazze ile Kudüs’ün Müslümanlar için bir inanç ve onur meselesi, insanlık için ise bir vicdan ve ahlak sorunu olduğunu vurguladı.
Gazze'deki dramın, uzun süredir görmezden gelinen bir işgal devletinin insanlık dışı uygulamalarının sonuçlarını gözler önüne serdiğini belirten Erbaş, Filistin topraklarında işlenen zulmün arkasında kendilerini üstün gören sapkın bir zihniyetin olduğunu ifade etti.
Kutsal topraklara dair vaade dayalı hayalleriyle, ahlaki tüm sınırları aşarak insanlık suçu işleyenlere karşı uluslararası hukuk ve değerlerin etkisiz kaldığını söyleyen Erbaş, “İslam bizlere birlik ve dayanışma sorumluluğu yüklemektedir. Rabbimizin, ‘Hep birlikte Allah’ın ipine sarılın ve ayrılığa düşmeyin’ emrine kulak vererek ortak bir hareket tarzı geliştirmeliyiz.” dedi.
Filistin'in özgürlüğe kavuşmasının, İslam ümmetinin ortak iradesiyle mümkün olacağını ifade eden Erbaş, “Zulmü durdurmak için birleşmek Müslümanların görevidir. Güçlerimizi bir araya getirdiğimizde hiçbir sorun çözümsüz kalmaz.” diye konuştu.
"Kudüs Özgürleşene Kadar Mücadele Sürecek"
Konuşmasında, sadece bugünkü çabaların yeterli olmadığını vurgulayan Erbaş, bu süreçte din alimlerine, akademisyenlere ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlattı.
İslam ülkelerinin daha etkili adımlar atması gerektiğini belirten Erbaş, zalim güçlere karşı siyasi, ekonomik ve diplomatik baskının artırılmasının şart olduğunu ifade etti. Dünyadaki vicdan sahibi insanları harekete geçirecek daha güçlü tepkiler geliştirilmesinin önemine değindi.
Uluslararası kuruluşlara da seslenen Erbaş, “Filistin’de çocuklar ve masum insanlar katledilirken niçin sessizsiniz? Yoksa ölenlerin Müslüman oluşu mu sizi bu kadar duyarsız kılıyor?” diyerek tepki gösterdi.
Zalimlere yönelik de sert ifadeler kullanan Erbaş, “Bugün arkanızda duran güçlerden aldığınız cesaretle hesap vermeyeceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bir gün mutlaka adalet önünde hesap vereceksiniz. Masumların gözyaşında boğulacaksınız.” dedi.
Gazze halkına özel bir selam gönderen Erbaş, “En acımasız saldırılar karşısında bile dimdik duran Gazze’nin yiğit insanları; sizler sarsılmaz inancınızla aslında dünyanın en özgür insanlarısınız. Allah’ın izniyle zafer inananlarındır ve o zafer yakındır.” ifadelerini kullandı.
Konferansta Kudüs ve Gazze Masaya Yatırıldı
Konferans boyunca birçok yerli ve yabancı akademisyen, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın önemi, Osmanlı dönemindeki rolü, işgalin gerçekliği ve süreçte camilerin işlevi gibi başlıkları ele aldı. Ayrıca, akademisyenlerin ve şeri kurumların Filistin’in özgürleşmesindeki sorumluluğu da tartışıldı.
Toplantıya, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği, İslami Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Dr. Abdul Nasir İssa, Aksa Vakfı Başkanı İslam el-Beşir, ve İslami Düşünce Enstitüsü’nden Dr. Hatice Kübra Görmez gibi birçok önemli isim katıldı.
Sivil Düşünce