Araç sahiplerinin araçları temkinli kullanmaları, tecrübeli şoför olmaları veya aracın az kullanılmış olması maalesef kazaların veya hafifte olsa hasarların önüne geçmekte yeterli olmuyor. Tüm Oto Servisleri Federasyonundan edinilen bilgiye göre; ağır hasar kayıtlı yaklaşık 2 milyon aracın trafikte var olduğu belirtiliyor.

Alıcıya Verilen Araç Bilgisi, Ekspertiz Raporundan Oldukça Farklı Çıkıyor

 Herhangi bir araca talip olan kişilerin aldıkları araç bilgisiyle ekspertiz kontrolleri sırasında edinilen araç bilgisi arasında oldukça fark bulunduğunu belirten TÜV SÜD Türkiye CEO’ su Emre Büyükkalfa ‘’ İstenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için alıcılara, hizmet yeterlilik belgesi olan firmalardan ekspertiz hizmeti almalarını öneriyoruz ‘’ ifadelerini kullandı.

Airbag, Motor Değişimi ve Parça Birleştirme Gibi Sorunlar Ekspertiz Kontrollerinde Ortaya Çıkıyor

 TÜV SÜD Türkiye CEO’ su Emre Büyükkalfa ‘’ Bazı ciddi kazalarda araçların Airbaglerin açılıp emniyet kemerleri aktif gergi moduna geçiyor. İlgili araç yetkili bir onarım servisi tarafından orijinal yedek parçalar ile onarılırsa burada herhangi bir problem bulunmamaktadır. Parçalar eğitimli uzmanlarca orijinalleriyle değiştirildiği için aracın servis geçmişi ve detaylı tramer dökümünü incelediğiniz takdirde burada hangi parçaların değiştiğini görebilirsiniz. Fakat bu parçaların değiştirilmeyip onarım yoluna gidilmesi durumunda işler biraz daha zorlaşıyor. Yapılan standart dışı onarım yöntemleri, aracın güvenlik sistemlerinin çalışmamasına veya yanlış çalışmasına sebebiyet vermektedir. Yapılan bu standart dışı onarımlar, yolcu ve taşıt güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Ön torpido ve direksiyon bölümünün çok titizlikle incelenerek bu onarımların tespiti kısmen de olsa mümkün oluyor. Ayrıca OBD taraması sırasında ilgili parçalar ile arıza kayıtlarına ulaşıp bu parçaların sorunlu olduğu bilgisini vererek detaylı servis kontrolü yapılmasını önermekteyiz. Ayrıca motor arızalarıyla ekspertiz öncesi araca katkı konularak bu durumun gizlenmeye çalışılması ve ciddi sorun arz eden durumların ekspertizden geçer hale gelebilmesi maksadıyla küçük onarımlar yapılarak satılmaya çalışılması da birkaç problemden biri ‘’ dedi.

 Son olarak ikinci el araç alım satım işlemleri süresince oluşabilecek mağduriyetler hakkında konuşan Büyükkalfa, şunları kaydetti: “İkinci el araç piyasasına yönelik taleplerin arttığı bu dönemde, alıcıların almayı düşündükleri araçları kendi istedikleri, güvendikleri ve TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış ekspertiz merkezlerine götürmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede sonraki süreçte karşılaşılabilecek kötü sürprizler önlenebilecektir.”

 

Kaynak
Hibya Haber Ajansı