Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, AB fonlarının dağıtımında Ulusal Ajans’ın çok sayıda usulsüz fon verdiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. İllgezdi konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, AB fonlarının dağıtımında Ulusal Ajans’ın çok sayıda usulsüz fon verdiği iddialarını Meclis gündemine taşıyarak, “Ulusal Ajansın fon verdiği derneklerle ilgili şeffaf bir açıklama yapması gerekiyor. Amacı dışındaçok sayıda kurumun fonladığı iddialarına bir yanıt bugüne kadar verilmedi. Fonlar yandaşlara mı gidiyor?” dedi.  

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 

Avrupa Birliği tarafından gençlik alanında sivil toplumun gelişimi için verilen fonların dağıtımının Ulusal Ajans tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Ulusal Ajans yöneticilerin fonların amacı dışında kurumlara verildiği iddialarına ciddi bir yanıt halen verilmedi. Kaç gençlik derneğinin aldığı fonlara rağmen, tamamlaması gereken kriterleri yerine getirmediği, bunlardan ücretlerin geri alınıp alınmadığı belirsiz” diye konuştu. 

CHP’li Akkuş İlgezdi Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, “ Hukuken tahsilat yolu kapalı olmasına rağmen, kaç gençlik derneği Ulusal Ajansa borçludur? Bugüne kadar kaç avukatla anlaşma yapılmış, kaç borçlu projeden geri tahsilat yapılabilmiştir?” diye sordu. 

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, kurumdaki İngilizce yeterlilik için kurumun eski personelinin dil kursundan belge alındığına dikkat çekerek, “Kaç ulusal ajans personeli, Aytaç Hoca isimli TOEFL kurumundan belge alarak İngilizce yeterliliğini geçmiştir? Bu sürecin şeffaflığı ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır?” soruna yanıt aradı. 

Akkuş İlgezdi, “Ulusal Ajansa borçlu olan derneklerin sözleşme fesihleri öncesi AB ilkeleri gereğince kaç kere izlemeye tabi tutulmuştur? Bu derneklerin güçlü ve zayıf yönleri raporlanmış mıdır? Projeyi gerçekleştirmelerini teşvik etmek için rehberlik edilmesine yönelik bir mekanizma geliştirmiş midir?Ulusal Ajans izleme ve gerçekleşme raporlarında borçlanan gençlik derneği sayısı verilmekte midir? 2006 senesinden itibaren bu raporları yazan akademisyenlerin tam isim ve firma listesi nedir? Ulusal Ajans personellerinden kaçının çocuğu ve yakın akrabası hibe alan dernek ve kuruluşlar aracılığı ile programlardan faydalanmıştır? Türk Ulusal Ajansı eğitmen havuzunda yer alan kaç eğitmen 3 eğitime de katılmıştır? 3 eğitimin tamamını almayan kaç eğitmen havuzda vardır?” soruları ile de Ulusal Ajans’ın bilgileri şeffaf biçimde açıklama çağrısı yaptı."


Hibya Haber Ajansı