Kış aylarında baharın gelişi ve doğanın canlanması ile değişen sıcaklık, ışık ve neme uyum sağlamaya çalışan vücudumuz ve yavaşlayan metabolizmamız bahar yorgunluğuna neden olabilir. Sonuç; yorgunluk, huzursuzluk ve uykululuk! Neyse ki bahar yorgunluğu kaçınılmaz değil. Başta A, C ve E vitaminleri olmak üzere bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan vitaminler yönünden zengin besinler tüketerek, bol su içerek ve düzenli egzersiz yaparak bahar yorgunluğunu önleyebiliriz. Ek olarak, bazı besin maddelerini soframızdan tutmak, baharın zinde kalmasında önemli bir rol oynar! Peki ilkbaharda düzenli olarak hangi yiyecekleri tüketmeliyiz? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu baharda canlılık sağlayan 10 besini anlattı; önemli bilgiler verdi!

Yumurta

Yumurta içeriğindeki zengin protein sayesinde bahar yorgunluğuyla mücadele eden önemli bir besindir. İçerdiği kolin hücre duvarının korunmasına yardımcı olurken, biotin ve A vitamini bağışıklığı güçlendirir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, biotin içeriğinden yararlanılması için yumurtanın düzgün pişirilmesi gerektiğini belirterek, “İyi pişmiş bir yumurtada yeşil halka oluşmamasına özen gösterilmeli çünkü bu halka demir-kükürt deniyor. vücutta demir kullanımını engeller. "Sağlığımıza birçok faydası olduğu için günde bir yumurta tüketin."

Elma

Elma Meyve posası kaynağı pektin bakımından zengin olan elma, antioksidan bir vitamin olan zengin C vitamini yönüyle bağırsak sağlığını destekler ve bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmada destek sağlar. Günde bir elma tüketmek, bir porsiyon meyve ihtiyacınızı karşılar.

Çilek

Çilek "İçerdiği antosiyanin maddesi ile yüksek antioksidan özelliklere sahip olan çilek, vücudun bahar yorgunluğuyla mücadelesine katkıda bulunur." Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, çileklerin içerdiği B6 vitamini ile stresli durumlarda sakinleşmenize de destek olduğunu belirtiyor. Günde 10-12 adet çilek tüketmek, bir porsiyon meyveye eşdeğerdir.

Enginar

Enginar, potasyum, magnezyum, A ve B3 vitaminlerinin faydaları, içerdiği "ciarin" dışında, organların düzenli işleyişine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücut yorgunluğuyla da savaşır. Prebiyotik etkisiyle bağırsak sağlığını destekleyen ve düşük kalorili enginarı haftada 2-3 porsiyon tüketmeyi ihmal etmeyin.

Ispanak

Ispanak En zengin antioksidan kaynaklarından biri olan ıspanak magnezyum, demir ve potasyum içeriği ile vücut direncinin artmasında rol oynar, bu nedenle bahar yorgunluğuna iyi gelir. Ayrıca düşük kalorili ve zengin lif içeriği ile bağırsak sağlığını destekler. Ispanaktaki yüksek miktarda 'quercetin' vücudun stresle mücadelesine katkıda bulunur. 

Roka

Glukozinolat ve yüksek klorofil içeriğine sahip güçlü bir antioksidan olan roka, vücutta yay yorgunluğunun neden olduğu stresle mücadele ederek canlılığı artırır. Güne daha enerjik başlamak için kahvaltılarınıza roka eklemeyi unutmayın.

Ceviz

Ceviz E vitamini içeriği, bağışıklık dostu ve değerli yağ asidi yapısı ile diyetimize mutlaka dahil etmemiz gereken ceviz, içerdiği antioksidan polifenolik bileşenler ve kabuktaki lif sayesinde vücutta yay yorgunluğunun neden olduğu stresle mücadele eder. . İlkbaharı zinde tutmak için günde 2 adet ceviz tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

Kivi

Kivi, içerdiği bol C vitamini sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Araştırmalar, kivinin ruh halimizi iyileştirdiğini ve bizi daha enerjik hissettirdiğini gösteriyor. Kahvaltıda yumurta ile kivi tüketmek güne daha enerjik başlamanıza yardımcı olacaktır.

Semizotu

Yüksek omega-3 oranına sahip olan semizotu, içerdiği potasyum ve magnezyum ile birlikte bağışıklığın güçlenmesine de katkı sağlar ve bahar yorgunluğuyla baş etmenize yardımcı olur. Düşük kalorili, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile sofralarınızdan kaçırmamanız gereken semizotu, yoğurtla birlikte tüketildiğinde daha da faydalıdır.

Erik

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, eriklerin yüksek C vitamini içeriği ile demirin emilimini artırdığını belirterek, “Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve yorgunluğa karşı vücut direncini artırır” dedi.

İlkbaharda formunuzu korumak için 5 ipucu!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu baharda formda olmanın kurallarını şöyle sıraladı:

Güne kahvaltı ile başladığınızdan emin olun.

Yemek öğününü atlama. Yüksek glisemik indeksi olan yiyecekler hızla kana karışır; Kan şekerini hızla yükseltir ve düşürür. Kan şekerindeki bu dalgalanmalar yorgunluğa ve uykululuğa neden olur. Düşük glisemik indeksli besinler tüketmek, kan şekeri kontrolü için en iyi seçim olacaktır. Haftada toplam 150 dakika olmak üzere en az 3 gün, her biri 45-50 dakika tempolu yürüyüş yapmaya özen gösterin. Yürümek hem kilo kontrolü sağlar hem de kendinizi daha enerjik hissedersiniz.

Yeterli uyku; fiziksel ve ruhsal stres yönetimi üzerinde etkili oluyor. Ayrıca denetim sistemini destekleyici sitokinlerin salınımı uyku gerçekleşiyor. Uykudan 1-2 saat önce besin tüketimini kesmeniz derinlemesine devam edecektir. Su tüketimi, vücut toksinlerin uzaklaştırılması, bakteri ile virüslerin etkisiz hale getirilmesi ve zinde kalması için çok önemli. Kilo başına 30 ml olarak hesaplayarak yeterli su tüketimini her gün sağlamalısınız. Kahve ve çayın suyun yerini tutmayacağı gibi, vücuttan kaybedilen su arttıracağını da göz ardı etmeyin.

Hibya Haber Ajansı