Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü küresel ekonomik toparlanmanın devam ettiği konusunda uyardı, ancak aşı eşitsizliği ve finansal destek eksikliği nedeniyle gelişmiş ekonomiler ile birçok yükselen ve gelişmekte olan ekonomi arasında genişleyen bir boşluk var.

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü'ndeki en son güncelleme, küresel ekonominin bu yıl – Nisan tahminlerinin aksine – hala yüzde 6 büyüdüğünü görürken, Baş Ekonomist Gita Gopinath, toparlanmanın bileşiminin değişmeye devam ettiğini kaydetti.

Gopinath sanal bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Salgın küresel olarak püskürtülene kadar iyileşme garanti edilmez" dedi.

IMF, küresel büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 4,9'a yavaşlayacağını tahmin ediyor. Gelişmiş ekonomilerin 2021'de yüzde 5,6'dan 2022'de yüzde 4,4'e büyümesi beklenirken, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme 2021'de beklenen yüzde 6,3'lük toparlanmadan 2022'de yüzde 5,2'ye yavaşladı.

Zengin, yükselen ve gelişmekte olan ülkeler, geçen yıl koronavirüs pandemisinin hükümetleri sınırları kapatmaya, işletmeleri kapatmaya ve dünya çapında atıl üretim merkezlerini kapatmaya zorladığı ekonomik bir darbe aldı.

İnsanlar karantinadan çıktıkça ve ürün ve hizmetler için bastırılmış talebi serbest bıraktıkça, ülkeler COVID kısıtlamalarını geri çektikçe bu yıl büyüme tahminleri yükseldi. Ancak bu talep artışının önümüzdeki yıl ılımlı olması bekleniyor.


Sağlıklı bir COVID-19 aşısı tedariği ve finansal ateş gücü ile silahlanmış ve korunan gelişmiş ekonomiler, işletmeler açabildi ve operasyonları sürdürebildi. Ancak yeni COVID varyantlarının ortaya çıkması ve enfeksiyonlardaki artış, iyileşme yolundaki belirsizliği artırıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'deki büyüme, bu yıl beklenen yüzde 7,0'lik bir getiriden sonra 2022'de yüzde 4,9'a yavaşlamış görünüyor. Avrupa'nın da 2021'de yüzde 4,6'dan 2022'de yüzde 4,3'e yavaşlaması bekleniyor.

(Dış Basın)