Dünya Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna krizinin etkisiyle IMF’nin küresel ekonomik büyüme beklentisini düşürebileceğini belirtti. Georgieva, Çin’in belirlediği yüzde 5,5’lik ekonomik büyüme hızının kendisine yarar sağlarken diğer ülkelere de olumlu yansımaları olacağını söyledi.Georgieva, Ukrayna krizinin emtia fiyatları, reel ekonomi, finansal ortam ve işletmelerin güveni açılarından dünya ekonomisini etkileyeceğini kaydederek önümüzdeki ay yayımlanacak Dünya Ekonomi Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik büyüme beklentisinin düşürülebileceğine işaret etti.
Çin ekonomisine de değinen Geogrieva, Asya’daki ekonomilerin Ukrayna krizinin enerji fiyatına getirdiği darbeden etkilenebileceğini, ancak daha geniş politika alanına sahip olan Çin’in dışardan gelen darbenin ekonomideki etkisini hafifletebileceğini vurguladı.

Ukrayna krizinin ekonomik küreselleşmedeki etkisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Geogieva, jeopolitik gerilimler hızlı bir şekilde hafifletilemezse, uluslararası çok taraflı sistemin krizin etkisini azaltma yeteneğinin zayıflatılacağını kaydetti.IMF tarafından ocak ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2022 yılında küresel ekonomik büyüme hızının yüzde 4,4 beklendiği belirtildi. Bu oran geçen yılın Ekim ayına göre 0,5 puan düştü.

 

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı