G7, cumhurbaşkanının ilk yurtdışı ziyaretinin yanı sıra geçen yıl pandeminin başlamasından bu yana dünya liderlerinin ilk yüz yüze görüşmesini kutlayacak.

Downing Street toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, "Başbakan ve cumhurbaşkanı, bugün yayınlanan yeniden canlandırılan Atlantik Tüzüğü'nün ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin genişliği ve derinliğine uygun bir vasiyet olduğu konusunda hemfikir" dedi.

Açıklamada, "İklim değişikliği ve koronavirüs pandemisinden daha iyi bir şekilde geri dönme gibi ortak zorluklarla mücadele ederken Birleşik Krallık-ABD ortaklığının her zamankinden daha önemli olduğu konusunda anlaştılar."

Bununla birlikte, Biden Johnson'ı AB'ye ve anlaşmalara sırtını dönerek Hayırlı Cuma (Belfast) Anlaşması'nı tehlikeye atmaması konusunda uyardığı için, İngiltere ve AB arasında sorunlu Kuzey İrlanda Protokolü konusundaki son Brexit tartışması, toplantıda büyük görünüyordu. Brüksel ile imzaladı.

ABD başkanının ataları ülkeden geldiği için İrlanda'da kişisel bir çıkarı var. Ayrıca ABD, bölgeye barış getiren Belfast Anlaşması'nın hazırlanmasında ve uygulanmasında çok önemli bir rol oynadı. Brexit'e şüpheyle bakan Biden, Rusya ve Çin'in tehditleri karşısında birleşik bir Avrupa istiyor.

Brexit konusundaki farklılıklarına rağmen, iki lider barış anlaşmasına ve bölgede istikrarı ve büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan ideal ve ilkelerin korunmasına olan bağlılıklarını yinelediler.

“Başbakan ve Cumhurbaşkanı, Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşmasına ve barış sürecinin kazanımlarını korumaya olan bağlılıklarını yinelediler. Liderler, hem AB'nin hem de Birleşik Krallık'ın birlikte çalışma ve Kuzey İrlanda, Büyük Britanya ve İrlanda Cumhuriyeti arasında engelsiz ticarete izin vermek için pragmatik çözümler bulma sorumluluğu olduğu konusunda anlaştılar.

Açıklamada, "Başbakan, Kuzey İrlanda'daki tüm insanlar için fırsatları daha da genişletme konusundaki emellerini özetledi ve ABD'nin orada refahı artırmak için İngiltere ile çalışmaya devam etmesini umdu" denildi.

Brüksel, Johnson'ı Kuzey İrlanda Protokolü'ne sırtını dönmekle suçlamasıyla AB ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkiler geçen hafta kötüleşti. İngiltere.

AB-Birleşik Krallık Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nın Kuzey İrlanda Protokolü, Londra ve Brüksel tarafından Aralık 2020'de imzalandı. Ancak protokol, geçtiğimiz ay AB'nin Tek Pazar'a giren belirli malları denetlemesini zorunlu kılmasının ardından, Cumhuriyet'in de aralarında bulunduğu, İrlanda'nın bir parçasıdır.


Protokol, Birleşik Krallık ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında sert bir sınırdan kaçınmayı amaçlıyor, ancak aynı zamanda bölge ile Büyük Britanya arasında, sendikacıların haklarına hakaret olduğunu ve dağılmayı tehdit ettiğini söylediği bir ticaret bariyeri kuruyor. İngiltere'nin geri kalanıyla olan birliğinin.

 

Londra Postası