İngiltere hükümeti, uluslararası seyahat için için "aşı pasaport"larının standart NHS akıllı telefon uygulamasına dayanacağını açıkladı.

Şu anda zorunlu olmayan tüm yurtdışı seyahatleri yasa dışı olmakla birlikte, yurtdışı seyahat yasağının 17 Mayıs'ta kaldırılması bekleniyor.

Bazı yabancı ülkeler, koronavirüs aşılarının bir seyrini tamamladıktan sonra ziyaretler yaparken, diğerleri her iki yumruğu da olan turistler için test gereksinimlerini hafifletecek veya kaldıracak.

Ne kanıt standardı ne de yöntem konusunda uluslararası bir anlaşma yok ve İngiltere hükümeti önümüzdeki yaz için sınır kısıtlamalarını hafifletecek kısa vadeli bir düzeltme üzerinde çalışıyor gibi görünüyor.

Ulaştırma sekreteri Grant ShappsSky News'e verdiği demeçte, "Aşı sertifikasyonu açısından, bir NHS uygulaması üzerinde çalıştığımızı doğrulayabilirim. Gerçek uygulama, insanların NHS'den randevu aldıklarında veya bir aşınız olduğunu veya test yaptığınızı gösterebilmeleri için kullanılan NHS uygulaması olacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu, izleme ve izleme için kullanılan NHS Covid-19 uygulaması yerine standart NHS akıllı telefon uygulamasıdır. Çoğu durumda uygulama zaten sahibinin aşı durumunun ayrıntılarını içerir, ancak güvenli bir kanıt şekli olmadığı ve hileli bir şekilde kullanılabileceği konusunda endişeler vardır.

Hükümetin planı sadece İngiltere için geçerli olacak, çünkü diğer üç birleşik krallık ülkesi Covid statüsü sertifikasyonu konusunda kendi kararlarını verecek.
Bay Shapps, "Bu sistemin uluslararası alanda tanınabilmesini sağlamak için dünya çapında uluslararası alanda çalışıyorum." dedi.

"Bu yüzden ileriye doğru yol bu ve aslında önümüzdeki hafta Amerika ve Kanada'dan ve diğer tüm G7 ülkelerinden tam olarak bu konuda G7 devlet sekreterlerinin ulaşım için bir toplantısına başkanlık ediyorum." Uluslararası seyahatin yeniden başlamasına sadece 20 gün kala, Bay Shapps hangi ülkelerin "önümüzdeki birkaç hafta içinde" karantinasız olacağını açıklayacağını söyledi.

Üst düzey seyahat sektörleri, uçuş ve tatil yapabilecekleri ülkeler hakkında çok az bildirimde olunacağı yönündeki tepkilerini dile getirdiler.

Ulaştırma bakanı ise konuya yönelik, "Şimdi beklemek çok uzun değil." ifadelerini kullandı.

Karantinanın gerekli olmadığı "yeşil" olarak derecelendirilen ülkelerden bile, İngiltere'ye bağlı gezginlerin ve geri dönen tatilcilerin kalkış öncesi ve varış sonrası testlere almaları gerekecektir.

Bay Shapps, "Bir testin kendisinin önemli olduğunu sanmıyorum." dedi.

Bu arada, eski akıllı telefonların bazı kullanıcıları NHS uygulamasını indiremediklerini söylüyor.

Kim Allen şu tweeti attı: "Dijital Sağlık Pasaportları harika bir fikir ama bunları bir uygulama yerine telefonlarımıza indirebilecek miyiz? Mükemmel çalışan ama çok eski olan bir iPhone 6'm var. Yenilenmeye mi zorlanacaksınız?"