İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi (ECRE) Çarşamba günü, Kuzey Afrika'dan gelen güvencesiz rotada güvenli yolları teşvik etmek için bir eylem planı yayınladı.

20 maddelik plan, kurtarılan insanlar için AB'nin güvenli ve öngörülebilir karaya çıkma fırsatlarını ve yer değiştirme müdahalelerini nasıl sağlayabileceğine dair rehberlik ediyor.

HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Judith Sunderland, “AB ülkelerinin denizde hayat kurtarmak kadar temel bir konuda anlaşamaması utanç verici ve trajik” dedi. "Avrupalı ​​liderler tartışırken insanlar boğuluyor."

Son on yılda Orta Akdeniz'de tahminen 20.000 kişi öldü veya kayboldu. BM'ye göre, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 664 kişi öldü veya kayboldu.


HRW, AB'yi "sorumluluğu geri çekmekle" suçladı, bloğun Mart 2019'dan bu yana gemilerini, göçmen ve mültecileri taşıyan denize açılmaya elverişli olmayan teknelerin bulunma olasılığının yüksek olduğu bölgelerden çektiğini belirtti.

Libya Sahil Güvenlik, bu yıl 11.700'den fazla kişiyi durdurdu ve ülkeye geri gönderdi, yalnızca 12 Haziran'da 1.000'e kadar göçmen geri döndü.

HRW, iyileşen ve Libya'ya geri dönen insanların “kabus gibi gözaltı merkezlerinde tutulma ve berbat koşullar, şiddet ve zorunlu çalışma ile karşı karşıya kalma” ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

AB'nin göçmen ve mültecilerin Libya'ya dönüşüne yardım etme politikasından vazgeçmesi ve göçmenlerin güvenli bir yere taşınmasını sağlayan bir politikayı acilen benimsemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HRW, AB üye devletlerinin Libya'dan göçün sorumluluğunu daha eşit bir şekilde paylaşabilmeleri için yeni yer değiştirme düzenlemeleri çağrısında bulundu.

AB devlet başkanlarının 24-25 Haziran'da Brüksel'de yapılacak bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında göç politikasını tartışmaları bekleniyor.

 

(Dış Basın)