Gazeteci Can Dündar hakkındaki kırmızı bültenden endişeli olan İnterpol yetkilisi, Türkiye'den gelen talep reddedilmeden önce bu konuda yeni bir talepte bulunulmadığını söyledi.
Interpol yetkilisi Euronews'e verdiği demeçte, " "Daha önce Can Dündar ile ilgili alınan kırmızı bülten talebi INTERPOL Genel Sekreterliği tarafından reddedildi. 9 Haziran tarihi itibariyle Interpol'e bildirilmiş yeni bir kırmızı bülten talebi yok. Yeni talep geldiğinde, bu özel bir birim tarafından incelenecek. Bu birim, Interpol üyesi Türkiye'nin tüm kırmızı bülten taleplerini, kurumun kuralları çerçevesinde gözden geçiren bir birim." dedi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar'ın silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "casusluk" suçlamalarından MİT TIR'ları davasından ayrılan dosyası kapsamında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar vermişti. Yakalama emri kapsamında da uluslararası polis teşkilatı Interpol'den kırmızı bülten çıkarılması için talepte bulunulması da kararlaştırıldı.Tutuklama emri kapsamında uluslararası polis teşkilatı Interpol'den kırmızı haber için açıklama yapılmasına karar verildi.
MİT tırlarında daha önce Can Dündar için kırmızı ilan verilmişti. Interpol, bazı ülkelerin "meşru halkları susturmak için" kırmızı bültenlerini kullanarak tüm kötü niyetli kasa vakalarını kabul etmiyor.
Interpol, 1923 yılında uluslararası bir polis operasyonu olarak kuruldu. Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan 190 kişi, ülkelerinin güvenliği, güç ve adalet sınırında suçluların yakalanması için ortak hareketlerin hedefi oluyor.
Suçla alakalı bilgilerin değişimini sağlayan uluslararası bültenler sistemi Interpol'ün görevlerinden biri.
Üye devletlerin suçlar ve cezalar hakkında bilgi verdiği ve sabıka kaydı ilettiği sekiz farklı bildirim türü bulunmaktadır. Bültenler üye ülke Ulusal Merkez Birimlerinin sistem düzenlemesine ait dört dilde (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça) yayınlanmaktadır.
Uluslararası yayın sistemi ile ülkeler arasındaki uluslararası ilişkilerin ve başarısızlıkların yakalanması amaçlanmaktadır. Şahıslarla ilgili olarak, şahıslardan alınan şahıslar, kimlik bilgileri ile ilgili yayınlanan haberlere konu olmaktadır.