Şii türbe kenti Kerbela'daki protestoların koordinatörü Ihab Al-Wazni, yolsuzluğun, Tahran bağlantılı silahlı grupların boğarak ele alınmasına ve İran'ın Irak'taki nüfuzuna karşı ses getiren bir muhalifti.
Bir gecede evinin önünde motosikletli adamlar tarafından güvenlik kameralarına yakalanan bir pusuda vuruldu. Ölümü güvenlik güçleri ve aktivistler tarafından doğrulandı.
Wazni, Aralık 2019'da motosikletli erkeklerin, tahran yanlısı silahlı grupların lejyon olduğu Kerbela'daki evine bırakırken diğer aktivist Fahem Al-Tai'yi öldürmek için susturuculu silahlar kullanması sonucu ölümden kıl payı kurtuldu.
Her ikisi de Ekim 2019'da Irak'ta hükümet yolsuzluğuna ve beceriksizliğine karşı patlak veren ulusal bir protesto hareketinin kilit isimleriydi.
Bu hareketle olan ilişkilerinin bir sonucu olarak yaklaşık 600 kişi öldürüldü - çoğu mitingler sırasında sokaklarda, diğerleri mitinglerden uzakta kapılarını hedef aldı.
Irak'ın güneyindeki Kerbela, Nasıriye ve Diwaniya'da Wazni'nin öldürülmesine tepki olarak, insanların kan dökülmesine son verme ve yaygın yolsuzluğa son verme çağrısında bulunmasıyla protestolar patlak verdi.
Cesedinin ilk tutulduğu morgdaki bir video kaydında, bir aktivist arkadaşı kendisinin ve meslektaşlarının cinayetten kimi sorumlu tuttuğunu açıkça belirtti.
İsmi açıklanmayan aktivist, "Ihab'ı öldürenler İranlı milislerdir." dedi. "Hepimizi öldürecekler! Bizi tehdit ediyorlar ve hükümet sessizliğini koruyor."
Kerbela polisi, Wazni'nin öldürülmesinin arkasındaki "teröristleri" bulmak için "hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını" söyledi.
Aralarında Şii lider Ammar Al-Haki'nin de bulunduğu siyasiler, cinayetin içler acısı olduğunu söyledi ve adalet çağrısında bulundu.
Ekim 2019'dan bu yana yaklaşık 30 aktivist hedefli cinayetlerde öldü ve bazıları kısa bir süre gözaltında olmak üzere düzinelercesi kaçırıldı.
Bu tür hedefli cinayetler normalde gecenin bir yarısı motosikletli adamlar tarafından gerçekleştirilir ve kimse sorumluluk üstlenmez.
Aktivistler ve BM sürekli olarak "milisleri" suçluyor.
Yetkililer bu siyasi cinayetlerin faillerini sürekli olarak tespit edemediler.
Başbakan Mustafa El-Kadhemi bir yıl önce göreve geldi ve yıllarca süren savaş ve ayaklanmalardan sonra haydut fraksiyonları dizginleme, yolsuzlukla mücadele ve uzun zamandır beklenen reformları gerçekleştirme sözü verdi.
İran yanlısı gruplar başbakanı Washington'a çok yakın görüyor ve protestocular onun sözlerini yerine getirmediğine inanıyor.
"Irak'ta aktivistlere karşı işlenen bu tür suçlar, hükümetin hesap verebilirlik konusundaki gerçek adımlarıyla ilgili soruyu tekrar gündeme getiriyor... (bu) suçlardan sorumlu olanlar" protestocuları hedef alan Irak İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ali Bayati Pazar günü bir tweet attı.
Wazni, Şubat ayında bir Facebook gönderisinde Kadhemi'ye meydan okumuştu ve retorik olarak sordu: "Neler olduğunu biliyor musunuz? Kaçırdıklarını ve öldürdüklerini ya da başka bir ülkede yaşadığınızı biliyor musunuz?"