Uydu görüntüleri, bir ABD yetkilisi ve bir roket uzmanı, bu ayın başlarında İran'ın Semnan eyaletindeki İmam Humeyni Uzay Limanı'ndaki başarısız fırlatmayı doğruladı. Girişim, İran'ın uzay programı bir dizi yüksek profilli kayıp yaşarken, paramiliter Devrim Muhafızları geçen yıl yörüngeye bir uydu fırlatan kendi paralel programını yürütürken geldi.
Diğer başarısız lansmanlarda olduğu gibi, İran devlet medyası bunun gerçekleştiğini kabul etmedi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, bir yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ABD, bu tür uydu fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu iddia etti ve İran'ı nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili hiçbir faaliyette bulunmaya çağırdı.
Uzun süredir nükleer silah aramadığını söyleyen İran, daha önce uydu fırlatmalarının ve roket testlerinin askeri bir bileşeni olmadığını iddia etmişti. ABD istihbarat teşkilatları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın 2003 yılında organize bir askeri nükleer programı terk ettiğini söylüyor.
Lewis, Simorgh'un nükleer uçlu bir silah için iyi bir taşıyıcı olamayacak kadar büyük ve yakıt için çok yavaş olduğunu söyledi.