İran İslam Cumhuriyeti ve altı dünya gücü, her iki tarafın da atması gereken adımlar için Nisan ayından bu yana Viyana'da görüşüyor. Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın kendisine karşı birçok dış yaptırımın kaldırılması karşılığında nükleer programındaki kısıtlamaları kabul ettiği anlaşmadan 2018'de çekildi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, "Farklı konularda iyi, somut ilerleme kaydettik ve bir anlaşmaya her zamankinden daha yakınız, ancak müzakerelerde hala önemli konular var."

Araqchi, İran'da Cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin müzakereler üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını ve İran müzakere ekibinin iç politikadan bağımsız olarak görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Altıncı tur görüşmeler Cumartesi günü, anlaşmanın geri kalan tarafları olan İran, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği ile lüks bir otelin bodrum katında bir araya geldi.

İran'ın yüz yüze görüşmeleri reddetmesi nedeniyle görüşmelere katılacak ABD delegasyonu caddenin karşısındaki bir otelde bulunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekilip İran'a yaptırımları yeniden uyguladığından beri Tahran, nükleer bombalara giden potansiyel bir yol olan zenginleştirilmiş uranyum stoklarının yeniden inşası da dahil olmak üzere karşı önlemlere başladı.

Pan-Arap uydu TV ağına konuşan Araqchi, "Trump anlaşmadan çekildiğinde yaşananların gelecekte başka hiçbir Amerikan başkanı tarafından tekrarlanmayacağından emin olmak istiyoruz" dedi.

Rusya'nın müzakerelerdeki elçisi Mikhail Ulyanov, son birkaç gün içinde ilerleme kaydedildiğini, ancak görüşmelerin zor olduğunu söyleyerek bir uyarı notu ekledi.

"Bazı zor ve zaman alıcı konular hala çözülmemiş durumda" dedi.

Fransa dışişleri bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hala önemli anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

İran'ın yeni cumhurbaşkanının Ağustos ortasına kadar kabinesini ataması bekleniyor. Bir hükümet sözcüsü, mevcut Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani'nin görev süresinin 3 Ağustos'ta sona erdiğini söyledi.