Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın Umman Körfezi'ndeki ilk petrol terminalini açtığını ve bunun, on yıllardır bölgesel gerilimin odak noktası olan Hürmüz Boğazı nakliye güzergahını kullanmaktan kaçınmasını sağlayacak bir hamle olduğunu söyledi.

Bu, İran için stratejik bir hamle ve önemli bir adımdır. Ruhani, Perşembe günü televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Petrol ihracatımızın devamını güvence altına alacak." dedi.
Ruhani, "Bir terminalimiz vardı ve bir sorun olsaydı petrol ihracatımız kesilirdi" diyen Ruhani, "Bugün İran milleti için büyük bir tarihi gün" dedi.

Bugün 100 ton petrolün ilk sevkiyatı Hürmüz Boğazı dışına yükleniyor. Bu, ABD yaptırımlarının başarısızlığını gösteriyor” dedi.

Ruhani, İran'ın Hürmüz Boğazı'nın hemen güneyinde Umman Körfezi'ndeki bir liman olan Bandar-e-Jask'tan günde bir milyon varil petrol ihraç etmeyi hedeflediğini söyledi. darboğazdan kaçının.

İran ayrıca ham petrolünü Buşehr eyaletindeki Goreh'ten güneydoğudaki yeni terminale taşımak için 1.000 km'lik (600 mi) bir boru hattı inşa etti.

İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 yılında İran ile dünya güçleri arasında imzalanan büyük bir nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin Washington tarafından yeniden uygulanan ABD yaptırımlarıyla durdurulması halinde, üç yıl önce defalarca ham petrol ihracatını boğmakla tehdit etmişti.

İranlı yetkililer ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İran'ın uluslararası yaptırımların çoğunu kaldırması karşılığında nükleer programını durdurmayı kabul ettiği anlaşmayı canlandırmak için Nisan ayının başından bu yana Viyana'da dolaylı görüşmelerde bulunuyor.

Hürmüz Boğazı, körfezin ağzında, dünya petrolünün yaklaşık beşte birinin Orta Doğulu üreticilerden Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesindeki pazarlara geçtiği dar bir kanaldır.

Bölgede İran'ın seçkin İslam Devrim Muhafızları ile ABD ordusu arasında periyodik çatışmalar yaşanıyor.

Baş düşmanları İran ve İsrail de onları hassas su yollarında birbirlerinin gemilerine çarpmakla suçladı.

İsrail gemileri Şubat ve Nisan aylarında Umman Körfezi'nde saldırıya uğradı ve İsrail patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu.

İran'ın en büyük donanma gemisi de Umman Körfezi'nde alev aldıktan sonra Haziran ayı başlarında battı. Yetkililer, Kharg'ın batmasının sabotaj mı yoksa kaza mı olduğunu henüz açıklamadı.

(Dış Basın)