Parlamento sözcüsü Mohammad Bagher Qalibaf, İran'ın nükleer araştırma alanlarından gelen izleme görüntülerinin korunmasına ilişkin üç aylık bir anlaşmanın süresinin dolduğunu ve canı sıkkın hayranların görüntülerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na teslim edilmek yerine silinmesini talep ettiğini söyledi.
Qalibaf, "Bu üç aydan sonra, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kesinlikle kamera kayıtlarına erişemeyecek," açıklamasında bulundu.

Siyasetçi Ali Rıza Salimi: "Kameralara kaydedilen görüntüler ortadan kaldırılmalıdır." 

İran 2015 yılında, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını kısıtlayan bir anlaşma olan Ortak Kapsamlı Eylem Planının (JCPOA) yeniden canlandırılması için Viyana'da müzakereler sürerken gözetleme görüntülerinin yakalanmasına izin verdi. Anlaşma 2018'de Donald Trump'ın ABD'yi çekmesi ve yaptırımları geri çekmesi ve İran'ın anlaşmanın uranyum zenginleştirme kısıtlamalarını ihlal etmeye başlamasıyla çöktü.
Başkan Joe Biden, İran'ın uyum sağlamaya devam etmesi halinde anlaşmaya yeniden katılmayı teklif etti, ancak İran önce yaptırımların kaldırılması gerektiğini söylüyor. Çıkmazın çözümüne yönelik müzakereler Çarşamba günü Viyana'da devam etti, ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tahran'ın pazar günü anlaşmayı yeniden canlandırma kararlılığını sorguladı.
"Nükleer anlaşmayı ihlal ederlerse hangi yaptırımların kaldırılması gerektiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.
"İran nükleer tarafta yeniden bütünleşmek için ne yapması gerektiğini biliyor ve henüz görmediğimiz şey ise İran'ın yapması gerekeni yapmaya hazır ve istekli olup olmadığı.
Beşinci tartışma turunun zamanı olan Blinken, "Yapmamız gereken ilk şey nükleer meselesini kutuya geri koymak" .
Yetkili, müzakerelerin her iki tarafın da ilerlemek için ne yapması gerektiğini netleştirmeye yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. İran'ın zorlu parlamentosu Aralık ayında, JCPOA'nın Avrupalı imzacılarının Şubat ayına kadar petrol ve bankacılık yaptırımlarından sağ çıkamaması halinde nükleer tesislerinin bazı BM denetimlerini askıya alacak bir yasayı kabul etti.
IAEA, Şubat ayında İran'ın gözetim kayıtlarını tutması için üç aylık bir anlaşma yaptı ve Tahran, anlaşma başarısız olursa bunları silmekle tehdit etti.
Analistler, Tahran'dan gelen çelişkili mesajların, JCPOA'nın mimarlarından biri olan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görevde üçüncü bir dönem arayamadığı için İran'ın değiştirileceği Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir iç güç mücadelesini yansıttığına inanıyor.