Yargı erkinin başkanı Eİbrahim Reisi, ülke için kritik bir dönemeçte İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Muhafazakar lider kimdir ve pozisyonları nelerdir?

Muhafazakar ve sert devrimci kamp ve tabandan geniş bir desteğe sahip olan 60 yaşındaki Reisi, görevinden istifa etmediği için Ağustos ayı başlarında ılımlı Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani'den devralana kadar baş adalet olarak kalacak. 

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney gibi, lider siyah sarık takıyor, bu da onun seyyid, yani Peygamber soyundan olduğunu gösteriyor. 

Raisi, vefat ettiğinde 82 yaşındaki Hamaney'in muhtemel halefi olarak selamlanıyor.

1979 devriminden önce
Reisi, sekizinci imam İmam Rıza'nın türbesine ev sahipliği yaptığı için Şii Müslümanlar için önemli bir şehir ve dini merkez olan kuzeydoğu İran'daki Meşhed'de doğdu.

Dindar bir ailede yetişen Raisi, din eğitimi aldı ve 15 yaşında Kum'daki ilahiyat okuluna gitmeye başladı. Orada Hamaney de dahil olmak üzere birçok önde gelen alim okudu.

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sırasında eğitimi gündeme geldiğinde, ilahiyat eğitiminin yanı sıra hukuk doktorası olduğunu söyleyerek sadece altı derece klasik eğitim aldığını reddetti.

İslam Cumhuriyeti'ni getiren 1979 devriminden sadece yıllar önce Kum'daki etkili ilahiyat okuluna girdiğinde, birçok İranlı, sonunda tahttan indirilen Muhammed Rıza Şah Pehlevi'nin yönetiminden memnun değildi.

Raisi'nin, Şah'ı sürgüne zorlayan bazı olaylara katıldığı ve Dini Lider Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde yeni ruhani örgütünü kurduğu iddia ediliyor.

video oynatmak
devrimden sonra
Devrimden sonra Raisi, İran'ın güneybatısındaki Mescid Süleyman'daki savcılığa katıldı. Önümüzdeki altı yıl boyunca, diğer birçok yargı alanında savcı olarak deneyimine katkıda bulundu.

1985 yılında savcı yardımcılığına atanmasının ardından İran'ın başkenti Tahran'a taşınmasıyla önemli bir gelişme yaşandı.


Üç yıl sonra, sekiz yıllık zorlu İran-Irak Savaşı'nın sona ermesinden sadece aylar sonra, insan hakları örgütleri onun binlerce siyasi mahkumun ortadan kaybolmasını ve gizlice infaz edilmesini denetleyen sözde bir "ölüm komisyonu"nun parçası olduğunu söylüyor.


Raisi, kitlesel infazlarda oynadığı iddia edilen rolü ve halk protestolarını bastırması nedeniyle 2019'da uygulanan ABD yaptırımlarının hedef aldığı ilk İran cumhurbaşkanı olacak.

Uluslararası Af Örgütü, liderden insanlığa karşı suç suçlamalarıyla yüzleşmesini istedi.

Lider, 1989'da Hamaney'in yüksek liderliğe yükselmesinden sonra İran'ın yargı sistemi içinde yükselmeye devam etti. Daha sonra Tahran savcısı olarak görev yaptı, ardından Genel Teftiş Servisi'ne başkanlık etti ve 2014'e kadar on yıl boyunca baş adalet yardımcısı olarak görev yaptı. 2009'da demokrasi yanlısı Yeşil Hareket protestoları gerçekleşti.

2006 yılında, baş adalet yardımcısı olarak görev yaparken, ilk kez Güney Horasan'dan, ölümü halinde dini liderin yerine geçecek kişiyi seçmekle görevli bir organ olan Uzmanlar Meclisi'ne seçildi. Halen bu rolü sürdürmektedir.

Raisi, 2014 yılında İran Başsavcılığına terfi etti ve 2016 yılına kadar bu görevde kaldı, bu kez yargı sisteminin dışında da olsa merdiveni tırmandı ve dini lider tarafından Astan-i Kudüs'ün koruyucusu olarak atandı. Razavi, İmam Rıza'nın ve tüm bağlı kuruluşlarının türbesini yöneten büyük bir bonyad veya hayır kurumudur.

Bu pozisyonda Raisi, milyarlarca dolarlık varlık ve İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'in dini ve ticari seçkinleri ile ilişkiler kurdu.

İki kızı olan Raisi, aynı zamanda Meşhed'in uzun süredir sadık Cuma namazı lideri olan ve son derece muhafazakar konuşmaları ve son derece tartışmalı açıklamaları ve fikirleri ile tanınan Ahmad Alamolhoda'nın damadı.
Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney gibi, lider de seyyid, yani Peygamber olduğunu gösteren siyah bir sarık takıyor. Muhammed'in soyundan geldiğini gösterir.

Raisi, vefat ettiğinde 82 yaşındaki Hamaney'in muhtemel halefi olarak hatırlanıyor.

1979 devriminden önce
Raisi, sekizinci imam İmam Rıza'nın türbesine ev sahipliği yaptığı için Şii Müslümanlar için önemli bir şehir ve dini merkez olan kuzeydoğu İran'daki Meşhed'de doğdu.

Dindar bir ailede yetişen Raisi, din eğitimi aldı ve 15 yaşında Kum'daki ilahiyat okuluna gitmeye başladı. Orada Hamaney de dahil olmak üzere birçok önde gelen alim okudu.


Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sırasında eğitimi gündeme geldiğinde, ilahiyat eğitiminin yanı sıra hukuk doktorası olduğunu söyleyerek sadece altı derece klasik eğitim aldığını reddetti.