Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ilk döneminde (2013-2017) savunma bakanı olarak görev yapan eski Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Dehghan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "devrimin adayı" olarak tanımladığı Raisi'ye destek verdiğini söyledi.
Dehghan, başkanlık yarışını bırakan en önemli aday. Eski Spor Bakanı Mohammad Abbasi ve eski Telekom Bakanı Mohammad Hossein Nami de Raisi lehine yarışı bırakmıştı.
Raisi, Yüksek Lider Ali Khamenei'nin muhtemel halefi olarak sıkça bahsedilen önemli bir din adamıdır. 2019 yılında yüce lider tarafından yargının başına getirildi.
Raisi, 18 Haziran seçimlerinde İranlı muhafazakarların uzlaşma adayı olarak görünüyor.
60 yaşındaki oyuncu, 2017 yılında dönem sınırları nedeniyle bu kez aday olamayacak olan görevdeki Cumhurbaşkanı Ruhani'ye yenilerek cumhurbaşkanlığına adaylığını koymadı.
İkinci bir başarısız koşu, Raisi'nin Khamenei'nin yerine geçme şansı için ölümcül olabilir.
Raisi'nin adı, İran'ın 1980'lerde siyasi mahkumları toplu olarak infaz etmesine bağlı. Eski Yüksek Lider Ruhullah Humeyni'nin 1988'de o dönemde binlerce siyasi tutuklunun toplu infazını denetlemek için bir araya getirdiği bir grup İranlı yargı ve güvenlik yetkilisi olan "ölüm komitesi" olarak bilinen komitenin önde gelen üyelerinden biri olduğu iddia edildi.
Önde gelen diğer cumhurbaşkanlığı adayları arasında eski Meclis Başkanı Ali Larijani, görevdeki cumhurbaşkanı yardımcısı Eshaq Jahangiri ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yer alıyor.
Tüm adaylar, seçimleri denetlemekten sorumlu seçilmemiş bir organ olan Muhafız Konseyi tarafından incelensin. Konseyin onaylanan adayların nihai listesini salı günü açıklaması ve ardından kampanyanın başlaması bekleniyor.
İran'ın 2015 yılında dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın destekçisi olan Larijani'nin Raisi'nin yarıştaki en büyük rakibi olması bekleniyor.
Son birkaç yıldır kendisini kuruluşu eleştiren biri olarak yeniden markalayan Ahmedinejad'ın, tıpkı 2017'de olduğu gibi tekrar aday olmasının yasaklanması bekleniyor.
Popülist eski cumhurbaşkanı, aday olmasına izin verilmemesi halinde seçimleri boykot edeceğini söyledi.
Muhafız Konseyi, 12 üyeli inceleme organının yarısı kendisi tarafından atandığı için bazıları tarafından Khamenei'nin seçimleri kontrol etmesi için bir araç olarak görülüyor.
ABD'li demokrasi izleme grubu Freedom House, 2021 İran raporunda, İran'daki seçimlerin "bürokrasinin kuruluşuna yeterince sadık olmadığını düşündüğü tüm adayları diskalifiye eden seçilmemiş bir organ olan sert Muhafız Konseyi'nin etkisi nedeniyle demokratik standartların altında kaldığını" söyledi.