El Cezire'nin haberine göre, Avrupa'nın en büyük kırmızı meyve üreten bölgesi olan İspanya'nın Huelva eyaletinde çilek toplayan göçmen işçilerle konuşmak kolay değil. Tarlalar çitle çevrili ve birçok yerde yabancılar yaklaştığında kapanan güvenlik kameraları, korumalar ve elektrikli kapılar var.

Ancak bu muhabirler, bölgedeki bir grup çilek toplayıcısına telefon numaralarını verdikten ve onlarla röportaj yapmaya davet ettikten sonra, Jadida, iddiaya göre amiri tarafından cinsel istismar deneyimlerini paylaşmak istediği için geri aradı.

İlk başta ona karşı nazikti. Ama işteki ikinci gününde, odasında kendisine katılması için onu ikna etmeye çalıştı. Reddetti ve sürekli telefonunu aramaya başladı. Sonunda, tarlada çalışırken ona yaklaştı ve onunla seks yapması için ona baskı yapmaya çalıştı.


Onu sürekli reddetmenin sonuçları oldu. Denetçi şimdi onu kovmak ve Fas'a geri göndermekle tehdit ediyor.

“Diğer patronlara tembel olduğumu ve çalışmadığımı söylüyor. Jadida, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, başımı belaya sokar ve yapmadığım şeylerle suçlar.

O, Huelva'nın "plastik denizi" altında her yıl üç ila altı ay çilek, ahududu ve yaban mersini toplamak için harcayan, aralarında birçok Faslı ve Rumen'in de bulunduğu binlerce kadından biri.
Al Jazeera, Danimarkalı araştırmacı medya kuruluşu Danwatch ile işbirliği içinde, tümü İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda ve Danimarka'daki tanınmış süpermarketlere satış yapan en büyük yedi kırmızı meyve üreticisiyle sözleşmesi olan 16 kadın çiftlik işçisiyle röportaj yaptı. , Almanya ve İsveç.
Çoğu işçi, tuvalet molası verme, sendikayı bozma ve COVID-19'a karşı çok az koruma veya hiç koruma gibi günlük aşağılamaları anlattı. Birçoğu cinsel tacize maruz kaldığını ve seks için şantaj yapıldığını bildirdi.
Jadida, bunu yaptığını bildiği diğer işçinin sık sık seralarda ağlarken görüldüğünü ve sonunda çiftliğin başka bir bölümüne taşındığını iddia ediyor.

“Buradan çıkar çıkmaz tutuklanmasını istiyorum” diyor.

Geçici çalışma vizesi olan çilek toplayıcıların taciz ve istismarı bildirmek için çok az fırsatı var.

Çoğu, yalnızca 2019'da yaklaşık 20.000 Faslı kadının İspanyol çileği topladığı Fas ve İspanya arasındaki ikili “menşe sözleşmesi” anlaşmasının bir parçası olarak geliyor.

Anlaşmaya göre, göçmenler İspanya'daki işyerlerini herhangi bir nedenle terk ederlerse İspanya'da çalışma fırsatını kaybediyorlar.


Ayrıca, Fas devlet işe alım ajansı ANAPEC'in sezon sona erdiğinde göçmen işçilerin Fas'a geri dönmesini sağlaması gerektiğini vurguluyor. Akademisyenler ve STK'lar, bu nedenle ANAPEC'in umutlu işçilerin evde 14 yaşından küçük çocukları olduğuna dair kanıt göstermelerini talep ediyor - böylece geri dönmeleri gereken bir şeyleri var.

Kadınlar, herhangi bir şehir merkezinden uzakta, seraların arasında, kışla ve konteynırlarda küçük apartmanlarda kalıyor.

Tek başına ve geçici çalışma vizelerine güvenerek, yalnızca güvenlik için değil, aynı zamanda temel sağlık standartları, sendikalar ve yerel STK'lar için de işverenlerinin merhametine son derece bağımlıdırlar.