İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Ürdün Kralı II. Abdullah ile Amman'da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi temelinde habersiz bir görüşme yaptığını duyurdu.

“Geçen hafta Ürdün kralıyla tanıştım ve çok uzun bir konuşma yaptım, bütün akşam sarayındaydım. Cumartesi günü İsrail televizyonunda yayınlanan bir röportajdan kliplerde Herzog, "Mükemmel bir toplantıydı" dedi.
Röportajın tamamı Pazartesi akşamı başlayacak olan Yahudi Yeni Yılı'nın arifesinde Pazar günü gösterilecek.

“Ürdün çok önemli bir ülke. "Büyük bir lider ve son derece önemli bir bölgesel aktör olan Kral Abdullah'a büyük saygı duyuyorum."

Açıklamaya göre, toplantı Kral Abdullah'ın sarayında gerçekleşti ve iki lider enerji ve sürdürülebilirlik de dahil olmak üzere bir dizi siyasi ve ekonomik konuyu tartıştı.

İkilinin "derin stratejik konuları" tartıştığı "kralın daveti üzerine sıcak bir toplantı" yapılacağı söylendi.

Tartıştığımız konular arasında, shemitah (tarım tatili) yılı boyunca tarımsal ürün ithal etme anlaşması, enerji sorunları, sürdürülebilirlik ve iklim krizine ilerleyebileceğimiz çözümler de dahil olmak üzere devletlerimiz arasındaki diyalogdaki kilit konular vardı. ” açıklaması yapıldı.

video oynatmak
gergin ilişkileri onarmak
Ürdün ve Mısır, İsrail'i sınırlayan ve İsrail ile barış anlaşmaları imzalayan tek iki ülke.

İsrail-Ürdün ilişkileri, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas ile ilişkileri normalleştirmek için Haşimi krallığını ihmal etmekle suçlanan Benjamin Netanyahu döneminde geçen yıl kötüleşti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleşkesinde tansiyon yükseldikçe ve İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimlerini genişletmesiyle diplomatik ilişkiler de geriliyor.

Ancak, Haziran ayında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, yeni Başbakan Naftali Bennett Kral Abdullah ile görüşmek üzere Amman'a uçtu. Ertesi hafta Ürdün ve İsrail iki önemli su ve ticaret anlaşması imzaladılar.


İki ülke, İsrail'in halihazırda ücretsiz olarak sağladığı 55 milyon metreküp suya ek olarak Ürdün'e yılda 50 milyon metreküp su satmayı kabul etti.

Bu anlaşmaya göre Ürdün'ün İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği Batı Şeria'daki Filistinlilere ihracatını artırmasına izin veriliyor.

Bu haftanın başlarında, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, iki taraf arasında yıllardır yapılan ilk üst düzey toplantıda Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Gantz, İsrail hükümetinin, Batı Şeria'daki nakit sıkıntısı çeken özerklik hükümetine 150 milyon dolar borç verme planları da dahil olmak üzere, Gazze'nin iktidardaki Hamas grubuna karşı olan rekabetinde Abbas'ı desteklemekle ilgilendiğini söyledi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)