Dış basında İsrail'in Lübnan'a yönelik çağrı cihazlarını patlattığı siber saldırıya ilişkin çıkan haberlerde, CIA'in masum insanlara yönelik yüksek yan hasar riski nedeniyle bu tür taktikleri kullanmaktan çekindiği belirtildi.

İsrail'in Lübnan'a yönelik iki kez gerçekleştridiği çağrı cihazlarını patlatmaya yönelik siber saldırılardaki operasyonun, İsrail istihbarat görevlilerinin ve varlıklarının meşru bir işletmenin parçasıymış gibi göründüğü çok katmanlı sahte şirketleri içerdiği söyleniyor. Söz konusu şirket çağrı cihazlarını üreterek, rapora göre sürece dahil olan en azından bazı kişiler gerçekte kimin için çalıştıklarının farkında olmadığı belirtildi.

İsrail'in çağrı cihazı üretimindeki rolü ilk olarak The New York Times tarafından bildirilmişti.

Kaynaklar, çağrı cihazlarının bir ila iki onsluk patlayıcılarla donatılmış olduğunu ve cihazları patlatmak için tasarlanmış uzaktan tetikleyici bir anahtara sahip olduğunu belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abyad, Lübnan'da son iki günde, çağrı cihazları veya patlayıcı yerleştirilmiş telsizlerle uzaktan tetiklenen bir dizi patlamada en az 37 kişinin öldüğünü, yaklaşık 3.000 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Perşembe günü yaptığı bir konuşmada, grubun üst düzey liderliğinin saldırıda kullanılan yeni çağrı cihazlarına sahip olmadığını, bunların son altı ay içinde gönderildiği bildirilen eski çağrı cihazlarına sahip olduğunu söyledi. Hizbullah o zamandan beri patlamalarla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Nasrallah, "Çağrı cihazlarının tamamı dağıtılmamıştı ve bazıları kapalıydı", “Düşman iki gün boyunca en az 5.000 kişiyi öldürmek istiyordu. ... Düşman çağrı cihazı sayısının 4.000 olduğunu biliyordu,” dedi.

 

Sivil Düşünce