İsrailli Jacob adlı bir işgalcinin, Doğu Kudüs'teki Şeyh Jarrah mahallesindeki evini çalmakla suçlayan Filistinli genç Mona el-Kürd'e verdiği yanıt, "Evinizi çalmazsam, başkası çalacak." oldu.

Filistinli aktivist Tamer Maqalda tarafından Cumartesi günü çekilen videoda, 22 yaşındaki Mona El-Kürd'ün aile evinin bahçesinde yerleşimciyle karşı karşıya geldiği, El Kürd'ün yerleşimciye İngilizce yaptığı konuşmada, "Jacob, burasının senin evin olmadığını biliyorsun" diyerek tepki gösterdiği görülüyor.

İşgalci Yahudinin ABD aksanıyla verdiği yanıt ise şöyle: "Evet, ama ben gidersem, geri dönmezsiniz, sorun nedir? Neden bana bağırıyorsun? Ben çalmazsam, başkası çalacak" Jacop adlı şahıs, El kÜrd'ün tepkisi üzerine, "Peki neden bana bağırıyorsun?" diyerek yanıt veriyor.

El-Kürdi ise, "Kimsenin evimi çalmasına izin verilmiyor!" diyerek sesini yükseltiyor.

Ne Oldu?

El-Kürd ailesinin evinin yarısı 2009 yılında İsrailli yerleşimciler tarafından devralındı. El Kürd'ün ikiz kardeşi Muhammed daha önce El Cezire'ye verdiği demeçte, evlerini "Brooklyn aksanlı gecekondularla" paylaşmanın "çekilmez, dayanılmaz korkunç" olduğunu söylemişti.

Yerleşimciler zorla içeri girdiğinde 11 yaşında olan Muhammed, "Sadece evimizde oturuyorlar, bize eziyet ediyorlar, taciz ediyorlar, sadece bizi evimizin ikinci yarısından ayrılmaya zorlamak için değil, aynı zamanda Kudüslü Filistinlilerin varlığını tamamen yok etme çabasının bir parçası olarak komşularımızı da evlerinden çıkmaları için taciz ediyorlar." dedi.

Geçen Mart ayında, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki İsrail bölge mahkemesi, Şeyh Jarrah'ta altı Filistinli ailenin -el-Kürdler de dahil olmak üzere- yerleşimcilere yol açmak için evlerini boşaltması emrini onayladı. Aynı mahkeme, yedi ailenin daha 1 Ağustos'a kadar evlerini terk etmesine de karar verdi.

Pazar günü, İsrail Yüksek Mahkemesi çoğunlukla ABD tarafından finanse edilen özel yerleşimci örgütler lehine evlerinden edilme tehdidinde bulunan bu ailelerle ilgili kararını erteledi. Mahkeme, ailelere yerleşimcilerle kira ödemeye ve onları kendi evlerinin ev sahibi olarak tanımaya dayanan bir "anlaşmaya" varmaları için Perşembe gününe kadar zaman verdi.

Mahkemenin adil olmayan anlaşma şartları ise Filistinli aileler tarafından kınandı.

Ailelerden yapılan açıklamada, "İsrail'in sömürge mahkemelerinin doğası gereği adaletsiz sistemi yasadışı yerleşimcinin mülkiyetini sorgulamayı düşünmüyor ve ailelerin mülksüzleşmesine çoktan karar verdi." denildi.

 

Kaynak: El Cezire

Sivil Düşünce Haber Portalı