İsrail'deki aşırı milliyetçi Yamina partisinin lideri Naftali Bennett, Merkez Partisi'nin Geleceği (Yesh Atid) lideri Yair Lapid liderliğindeki koalisyon görüşmelerine katılacaklarını açıkladı.

Böylece İsrail'in 12 yıldır başbakanlığını yapan Binyamin Netanyahu'nun olmadığı bir hükümet kurma ihtimali güçlendi.

49 yaşındaki Bennett, "Netanyahu artık sağcı bir hükümet kurmaya çalışmıyor çünkü böyle bir olasılığın olmadığını çok iyi biliyor... Arkadaşım Yair Lapid ile bir ulusal birlik hükümeti kurmak için her şeyi yapacağım" dedi.

Lapid'in Çarşamba gününe kadar görüşmeleri tamamlaması ve bir koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor.

Netanyahu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Lapid'in olası koalisyon hükümetinin "İsrail'i zayıflatacağını ve güvenliğini tehlikeye atacağını" iddia etti.

Netanyahu, daha önce Lapid ile hükümet kurmayacağını açıklayan Bennet'in "yüzyılın sahtekarı" olduğunu söyledi.

Hakkındaki yolsuzluk davalarından yargılanan Netanyahu, Mart ayında yapılan seçimlerde hükümeti kurmak için çoğunluğa ulaşamadı. Bu, İsrail'de son iki yılda yapılan dördüncü seçim oldu.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK TEKLİFİ

İsrail medyası, koalisyon görüşmelerinde varılan anlaşmaya göre Bennett ve Lapid'in dönüşümlü olarak başbakanlık yapacaklarını bildirdi.

Bennett'in önce başbakan olacağı, ardından görevi Lapid'e devredeceği haberde yer aldı.

Ancak bu haberler resmi olarak doğrulanmadı.

Üzerinde çalışılan koalisyon hükümetinin İsrail'de sağ, sol ve merkez partileri bir araya getireceği tahmin ediliyor.

Yapılan yorumlarda, koalisyon çatısı altında bir araya gelmesi beklenen partilerin siyasi olarak pek ortak noktalarının bulunmadığı ancak Netanyahu'nun başbakanlığını sona erdirme hedefiyle buluştukları belirtiliyor.

Seçimlerin ardından Netanyahu'nun sağcı Likud Partisi 120 sandalyeli parlamentoda 30 sandalye kazandı. Ancak Netanyahu'nun seçimlerin ardından yaptığı koalisyon görüşmeleri sonuç vermedi.

Bunun üzerine ikinci gelen ve 17 sandalye kazanan Gelecek Orada Partisi lideri Lapid'e hükümet kurma görevi verildi. Lapid'in hükümeti kurmak için 2 Haziran'a kadar süresi var.

Bennett'in altı sandalyeli Yamina Partisi, koalisyon görüşmelerinde kritik bir rol oynuyor.

İsrail'in nispi temsil seçim sisteminde bir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşması çok zor. Koalisyon için gerekli sandalye sayısına ulaşmak için genellikle daha küçük partilerle ortak olmak tercih edilir.