New York Times, İsrail hükümetinin Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da (Yahudiler tarafından Tapınak Dağı olarak da bilinir) ibadet etmelerine izin verdiğini bildirdi.

Salı günü yayınlanan bir haberde The Times, Haham Yehudah Glick'in "dualarını gizlemek için çok az çaba sarf ettiğini" ve hatta onları canlı olarak yayınladığını söyledi.
Bölge, Kudüs'ün duvarlarla çevrili Eski Şehri'nin bir parçası ve İsrail'in 1967 Ortadoğu savaşında ele geçirdiği toprakların bir parçası. İsrail, Doğu Kudüs'ü 1980'de uluslararası toplum tarafından asla tanınmayan bir adımla işgal etti.

1967'den beri Ürdün ve İsrail, vakfın veya İslami tröstün bileşik içindeki meseleler üzerinde kontrol sahibi olacağı, İsrail'in ise dış güvenliği kontrol edeceği konusunda anlaştılar. Gayrimüslimlerin ziyaret saatlerinde siteye girmesine izin verilecek, ancak orada ibadet etmesine izin verilmeyecek.

Times'a göre, ABD doğumlu, sağcı eski bir milletvekili olan Glick, on yıllardır statükoyu değiştirme çabalarına öncülük ediyor ve çabalarını "dini özgürlük" meselesi olarak nitelendirdiğini söyledi.

Temple Mount Faithful ve Temple Institute gibi yükselen diğer hareketler de İsrail hükümetinin Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmesine izin verme yasağına meydan okudu.

Ürdün ve İsrail'in üzerinde anlaştığı resmi düzenleme, çatışma noktasında çatışmayı önlemek için yürürlükte.

Ancak İsrail güçleri rutin olarak işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan yüzlerce Yahudi yerleşimcinin polis ve ordu koruması altında Mescid-i Aksa'ya inmesine izin vererek Filistinlilerin İsrail'i ele geçirme korkusunu artırıyor.

2000 yılında İsrailli politikacı Ariel Şaron, yaklaşık 1000 İsrail polisi eşliğinde sığınağa girdi. Yerleşkeye girişi, 3.000'den fazla Filistinlinin ve yaklaşık 1000 İsraillinin öldürüldüğü ikinci İntifada'yı serbest bıraktı.

2017'de İsrail hükümeti sitenin kapılarına metal dedektörleri yerleştirdi ve bu da Filistinliler ile İsrail güçleri arasında büyük çatışmalara yol açtı.

Mayıs ayında İsrail askerleri Mescid-i Aksa'ya birkaç kez baskın düzenledi ve ardından artan gerilim İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne 11 günlük bir saldırı başlatmasına neden oldu.

 

(Çeviri-El Cezire)