2017'de İsrail'den kaçan 21 yaşındaki Yahudi anti-Siyonist, İngiltere'ye sığınıyor.

Manchester'daki ilk derece mahkemesinde 20 Eylül'de yapılması planlanan duruşma, geçen yıl Aralık ayında İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın reddine karşı yaptığı itirazı değerlendirecek.
Güvenlik endişeleri nedeniyle isminin gizli kalması emredilen haham öğrencisi ve avukatları, İsrail ordusuna katılmayı reddetmesi de dahil olmak üzere kişisel görüşlerinin, İsrail'e dönerse zulme maruz kalacağına inanıyor.

Avukatları, "kaçak olarak kabul edilebileceğini ve [askeri] firardan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini" söyledi.


Öğrenci, Siyonizme ve İsrail'in varlığına dini ve siyasi nedenlerle şiddetle karşı olduğunu söyledi - bu görüşler genellikle yetkililer veya daha geniş Siyonist İsrail halkı tarafından hoş karşılanmadı.

Anti-Siyonist Ortodoks Yahudiler, mesih gelene kadar toplu halde Filistin topraklarına dönmelerine izin verilmemesi gerektiğine inanıyor.

Kanıt olarak kullanılacak tanık ifadesi, "Siyonist hareketin yaptığı günahtır, çünkü Yahudileri Tanrı'nın iradesine karşı Kutsal Topraklara geri gönderdi ve bu süreçte yerli Filistin halkını zorla yerinden etti ve topraklarını çaldı." mahkemenin kararı için.

“Siyonistler, Siyonist devletlerini kurmak için hırsızlık ve toplu katliamlara giriştiler. Allah'a en şiddetli şekilde isyan ettiler. Savunduğum her şeyin aksine, zorunlu askerlikten korkuyorum... İsrail Devleti apartheid uyguluyor ve Filistin halkına karşı rutin olarak savaş suçlarına karışıyor. Her gün böyle vahşet işleyen böyle ahlaksız bir orduda hizmet edemem.”


2015 yılında 17 yaşındaki genç, Kudüs'teki Ortodoks Yahudi cemaati tarafından askere alınmaya karşı bir protesto sırasında İsrail polisi tarafından tutuklandı ve dövüldü.

Avukatlarına göre, protestolar sırasında ve polis nezaretindeyken genç, “kelepçelendi, yere itildi ve kelepçelerle sürüklendi, tükürüldü ve dövüldü”.

Ayrıca İsrail ordusu tarafından yaratılan ve kalabalıkları kontrol etmek için kullanılan kötü kokulu bir kimyasal bileşik olan kokarca suyu da püskürtüldü.


Avukatları, bir zorunlu askerlik mektubu aldıktan sonra 2017 yılında turist vizesi ile İngiltere'ye gitti ve o zamandan beri geri dönmedi.

emsal oluşturmak
İçişleri Bakanlığı, başvuranın ilk sığınma başvurusunu zihinsel nedenlerle askerlikten kaçabileceği gerekçesiyle reddetmiştir.

Ancak avukatları, temyizin siyasi bir çerçeve içinde değerlendirilmesi gerektiğini ve müvekkilimizin davasını, 2002 Roma Statüsü ve Uluslararası Baskı ve Uluslararası Sözleşme'de yer alan yasal bir kavram olan apartheid'i ele almadan düzgün bir şekilde ele almanın mümkün olmadığını savunuyor. . Apartheid Suçunun Cezalandırılması”.


Avukatı Fahad Ansari, El Cezire'ye mahkemenin davaya "İsrail'in bir apartheid devleti olması çerçevesinde" ve "bir boşlukta değil" bakması gerektiğini söyledi.

Ansari, "Siyonizme karşı protestonun Yahudi kimliği ve siyasi görüşleri için çok temel olduğunu" eklemeden önce, "Geri gönderilmesi ve bir apartheid ordusunda hizmet etmeye zorlanması gerektiğini söylemeleri vicdansızlık olur" dedi. aynı zamanda yetkililer tarafından tekrar zulme uğrama riskini de taşımaktadır.

askeri servis
İsrail yasaları vatandaşlarının 18 yaşında askerlik yapmalarını şart koşuyordu.


Erkekler üç yıldan az, kadınlar iki yıldan az hizmet etmelidir.

Ordudan ihraç, ruh sağlığı sorunlarına atıfta bulunmak veya pasifizmin apolitik olduğunu iddia etmek gibi belirli gerekçelerle verilebilir.

Dışarıdan işgale karşı olduklarını belirtenler, İsrail ordusu tarafından hizmete elverişli olmadıkları ilan edilene kadar mükerrer hapis cezalarına çarptırılıyor.


Çoğu Filistinli ve Ortodoks Yahudi muaf tutulsa da, İsrail'in laik çoğunluğu zorunlu askerliği savunduğu için, Haredi zorunlu askerlik konusunda polisle hararetli tartışmalar ve çatışmalar son birkaç yılda ön plana çıktı.

Eylül 2017'de İsrail Yüksek Adalet Divanı, Ultra-Ortodoks Yahudileri bir Yahudi eğitim kurumu olan yeşivalarda hizmet etmekten muaf tutan yasayı bir yıl içinde yürürlüğe gireceğini söyleyerek bozdu.

Ağustos 2021'de hükümet, 21 yaşındaki yeşiva öğrencilerine tam muafiyet tanıyacak, ancak yaş daha sonra artacak ve yine de vatandaşlık sahibi olmalarını ve iki yıl yedekte kalmalarını gerektirecek konuyu çevreleyen bir uzlaşma önerisi sundu.

Planın yine de Knesset tarafından tartışılması ve onaylanması gerekecek.

El Cezire

(Çeviri Haber)