İsrail ordusu, Pazartesi sabahı Lübnan'daki sivillere Hizbullah'ın silah depoladığı köylerden tahliye olmaları yönünde uyarıda bulundu. Bu gelişme, bir haftalık gerginliğin ardından İsrail'in Hizbullah'la 11 aydır süren çatışmasını topyekün savaşa yaklaştırdı.

 

Ordu, Hizbullah'ın kontrolündeki bölgeleri daha yoğun bir şekilde bombalamayı planladığını açıkladı ve bu açıklama, İsrail’in Lübnan genelinde başlattığı yeni bir "geniş kapsamlı saldırılar" dalgasının hemen sonrasında geldi.

 

Askeri yetkililer, güney Lübnan’da yer alan 19 köy ve kasabayı gösteren bir harita yayımladı, ancak hangilerinin hedef alınacağı veya tahliye edilmesi gerektiği konusunda bir bilgi vermedi.

 

Bir kara harekâtı olup olmayacağı sorulduğunda, Amiral Hagari kısa bir telefon görüşmesinde, "Şu anda sadece İsrail’in hava harekâtına odaklanıyoruz," dedi.

 

Bu tahliye emri, İsrail’in Hizbullah’ı zayıflatmaya yönelik son hamlesiydi. Geçen hafta, militan grubun iletişim ağlarının bir kısmını yok eden gizli operasyonlar ve Cuma günü Beyrut’a yapılan nadir bir saldırıda üst düzey Hizbullah komutanlarının toplantı yaptığı binanın imha edilmesi gibi eylemler gerçekleştirilmişti.

 

Ancak Pazartesi günü yapılan yeni saldırılar, bu operasyonların Hizbullah’ı geri çekilmeye zorlamadığını gösterdi.

 

Hafta sonu Hizbullah da gerginliği tırmandırarak Pazar sabahı 30 mil güneydeki İsrail sınırına yakın bölgelere füze saldırıları düzenledi. Bu, Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana gerçekleştirdikleri en derin saldırı oldu.

 

Hizbullah, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasının hemen ardından İsrail birliklerine ateş açtı. Bu şekilde Filistinli müttefikine destek verdiğini göstermek istedi, ancak kendi adına bir savaş başlatmadı. İsrail buna füzeler ve topçu ateşiyle karşılık verdi. Bu karşılıklı saldırılar, sınırın her iki tarafında yaklaşık 150.000 kişinin tahliye edilmesine ve sınır bölgelerinde ciddi hasara yol açtı.

 

Hizbullah, savaşı tam anlamıyla bir kara savaşına dönüştürmekten kaçındı, ancak Gazze’de ateşkes sağlanana kadar roket saldırılarını durdurmayacağını açıkladı. Gazze'de bir ateşkes olasılığı şu an uzak göründüğü için, İsrail daha cüretkâr saldırılarla Hizbullah’ın Hamas’tan bağımsız bir şekilde çatışmayı sona erdirmesini sağlamaya çalışıyor. İsrail, Hizbullah’ın sınırdan çekilmesini ve kuzeydeki İsrailli sivillerin evlerine geri dönmesini istiyor.

 

Ancak şu ana kadar Hizbullah geri adım atmadı. Lideri Hasan Nasrallah, Perşembe günü yaptığı konuşmada, Gazze'deki savaş devam ettiği sürece çatışmayı sürdüreceklerini söyledi.

 

 

Kaynak: The New York Times