Son günlerde onlarca Filistinlinin Doğu Kudüs'teki sivil vatandaşların Şeyh Jarrah'taki evlerinden çıkarılma tehdidi üzerine yeniden alevlenen çatışmalarnedeniyle on yıllardır çatışmalar devam ediyor.

Arap basınında yer alan haberlere göre, El Aksa'daki şiddet olaylarını neyin harekete geçirdiği belirsizdi, bu da binlerce Müslüman ibadetçinin yayılan tepedeki kordonda akşam namazını kılarken çevik kuvvetteki İsrail polisinin çok sayıda konuşlandırılmasıyla patlak verdi.

Gece boyunca İsrail polisi plastik mermi ve sersemletici el bombaları atarken büyük protestocu grupları taş atarken görülebilir. Bir ara polis, El Aksa Camii ve kayanın ikonik altın Kubbesi'nin de bulunduğu kompleksteki binalardan birine girdi.
Filistin Kızılayı acil servisinden yapılan açıklamada, yaralılardan 88'inin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, üçü gözünden yaralanan, ikisi ciddi kafa yaralanması ve ikisi çenesi kırık olmak üzere 83 kişinin kauçuk kaplı mermilerle yaralandığı belirtildi.

İsrail polisinden yapılan açıklamada, protestocuların üzerlerine taş, havai fişek ve diğer cisimler fırlattığı ve tıbbi tedavi gerektiren altı memuru yaralayarak yaralatılduğı belirtildi. Cuma günü geç saatlerde yayınlanan bildiride, "Tüm şiddetli rahatsızlıklara, ayaklanmalara ve güçlerimize yönelik saldırılara ağır bir el ile karşılık vereceğiz." ifadesi yer aldı.

El Aksa camii yerleşkesi İslam'ın en kutsal üçüncü mekanıdır. Aynı zamanda, kutsal kitap tapınaklarının yeri olduğu için Tapınak Dağı olarak adlandıran Yahudiler için en kutsal yerdir. Uzun zamandır İsrail-Filistin ihtilafında bir parlama noktası olmuştur ve 2000 Filistin intifadasının veya ayaklanmasının merkez üssü olmuştur.

İslami bağış teşkilatından yapılan açıklamada, El Aksa'da Ramazan ayının son öğle vakti cuma namazına yaklaşık 70 bin ibadet edenin katıldığı belirtildi. Daha sonra binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi, İslamcı militan grubu Hamas'ın yeşil bayraklarını salladı ve Hamas yanlısı sloganlar atıldı.

Nisan ayının ortalarında Ramazan ayının başında İsrail, Filistinlilerin gün boyu süren oruçlarının sonunda geleneksel olarak sosyalleştiği popüler bir toplanma noktasını kapattı. Hareket, İsrail'in kısıtlamaları kaldırmasından önce iki hafta süren çatışmalara neden oldu.

Ancak son günlerde, İsrail'in Doğu Kudüs'teki Şeyh Jarrah'ta  çok sayıda Filistinlinin mahallede mülk edinmeye çalışan İsrailli yerleşimcilerle uzun bir hukuk savaşına girmesi üzerine protestolar arttı.
ABD, hem şiddet olaylarından hem de tehdit edilen tahliyelerden "derin endişe duyduğunu" ve gerginliği azaltmaya çalışmak için her iki tarafın liderleriyle temas halinde olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Gerginliği tırmandıracak veya bizi barıştan daha da uzaklaştıracak adımlardan kaçınmak kritik öneme sahiptir" denildi. "Buna Doğu Kudüs'teki tahliyeler, yerleşim faaliyetleri, ev yıkımları ve terör eylemleri dahildir."

Avrupa Birliği de sükunet çağrısında bulundu. Örgüt, potansiyel tahliyelerin "ciddi endişe" olduğunu belirterek, bu tür eylemlerin "uluslararası insani hukuka göre yasadışı olduğunu ve yalnızca sahadaki gerginliği körüklüyor.

NE OLDU?

1994'te İsrail ile barış yapan ve Kudüs'teki Müslümanların kutsal mekanlarının bekçisi olan komşu Ürdün ve geçen yıl ABD aracılığında yapılan bir anlaşmayla İsrail ile ilişkileri normalleştiren Bahreyn Körfez Krallığı da İsrail'in eylemlerini kınadı.

İsrailliler ve Filistinliler önümüzdeki günlerde daha fazla huzursuzluk için hazırlanıyorlar.
Pazar gecesi "Laylat al-Qadr" veya Müslümanların kutsal Ramazan ayında en kutsal olan "Kader Gecesi"dir. İbadet edenler El Aksa'da yoğun gece namazı için bir araya gelecek.

Pazar gecesi aynı zamanda İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhakını kutladığı ve dini milliyetçilerin şehirde geçit törenleri ve diğer kutlamalar düzenlediği ulusal bir bayram olan Kudüs Günü'nün başlangıcıdır. Pazartesi günü, bir İsrail mahkemesinin tahliyeler hakkında bir karar yayınlaması bekleniyor.

İsrail, 1967 Ortadoğu savaşında Batı Şeria ve Gazze ile birlikte Doğu Kudüs'ü - Filistinlilerin gelecekteki devletleri için istedikleri toprakları - ele geçirdi. İsrail, uluslararası alanda tanınmayan ve tüm şehri başkenti olarak gördüğü bir hamleyle Doğu Kudüs'ü ilhak etti.