Gazze Şeridi'ndeki roket yangınları İsrail'in yoğun misillemesine neden oldu. Sağlık yetkilileri, 17'si çocuk en az 26 sivilin öldüğünü ve bu durumun, son yılların en kanlı düşmanları arasında en kanlı savaş günlerinden biri olduğunu söyledi.

Kudüs'te haftalardır süren çatışmalarda İsrail polisi ile Filistinli protestocular arasındaki gerilimi artırdı. Kudüs'ün Eski Şehrindeki tartışmalı bir tepeye odaklanan bu çatışmalar, daha geniş bir çatışmayı tetikleme tehdidinde bulunuyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas'ı Gazze'nin yaklaşık 100 kilometre (60 mil) kuzeyindeki Kudüs'e giden "kırmızı çizgiyi" geçmekle suçladı ve sert bir yanıt vererek, "Bize saldıran kişi ağır bir bedel ödeyecek." Çatışmaların "bir süre daha devam edebileceği" konusunda uyardı. Askeri sözcü Yarbay Jonathan Conricus, saldırıda Kudüs'ü hedef alan altı roketin 2014 savaşından bu yana şehre yapılan ilk roket saldırısı olduğuna inandığını söyledi.

Sirenler çaldıktan kısa bir süre sonra Kudüs'te patlamalar duyuldu. Bir roket batı eteklerine düştü ve bir eve isabet etti. Bir servis yangınına neden oldu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, bir roketin ele geçirildiği, diğerlerinin açık alanlara düştüğü belirtildi.

İsrail, Gazze genelinde hava saldırılarıyla Hamas hedeflerine yanıt veriyordu. Ordudan yapılan açıklamada roketatar ve sekiz militanın hedef alındığı açıklandı. Gazze'de sağlık yetkilileri, 17'si çocuk olmak üzere toplam 27 sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Kuzeydeki Beit Hanoun kasabasında üç çocuk da dahil olmak üzere bir ailenin en az yedi üyesi öldü. Patlamanın bir hava saldırısı mı yoksa hatalı bir roket mi olduğu hemen belli değildi. Ailenin bir üyesi olan Ashraf El Masri, evin dışında bir patlama olduğunu söyleyerek, "Nasıl olduğunu bilmiyoruz" dedi. "Çocukları gömmeye çalışıyoruz, ancak Beit Hanoun'da durum zor ve evlerimizi terk etmekten korkuyoruz."

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'den gelen bir tanksavar füzesinin araca isabet etmesi sonucu ülkenin güneyindeki bir İsrailli sivilin hafif yaralandığı belirtildi. Hamas'ın askeri kanadının sözcülerinden Ebu Obeida, Kudüs'e yapılan saldırının İsrail'in şehirde "suç ve saldırı" olarak adlandırdığı şeye bir yanıt olduğunu söyledi. "Bu, düşmanın iyi anlaması gereken bir mesajdır." dedi.

İsrail güçlerinin El Aksa Camii'ne yeniden girmesi veya Filistinli ailelerin Kudüs'ün doğusundaki bir mahalleden planlanan tahliyesi tehdidi altında başka saldırılar. İsrail polisi daha önce İslam'ın üçüncü kutsal yeri olan ve Yahudiliğin en kutsal yeri olarak kabul edilen ikonik kampüse taş atan Filistinlilerle göz yaşartıcı gaz, sersemletici el bombaları ve plastik mermilerle çatıştı. Sahadaki gerilimler, oğul Filistin intifadası veya ayaklanma da dahil olmak üzere geçmişte uzun süreli şiddeti tetikledi. Olay yerindeki bir Associated Press fotoğrafçısı, polis ve protestocular çevredeki duvarlarla çevrili alana girerken camiye bir düzineden fazla göz yaşartıcı gaz kutusu ve patlama bombasının düştüğünü söyledi.

Caminin ve alandaki altın kubbeli türbenin önünden duman yükseldi ve yakındaki plazayı kayalar kirletti. Kompozit bir iç mekanda, süslü kilimler ve molozlarla serpiştirilmiştir. Filistin Kızılayı'na göre, tedavi için hastanelere ve kliniklere giden 228 dahil 300'den fazla Filistinli yaralandı. Polis, üçü hastaneye kaldırılan da dahil olmak üzere 21 memurun yaralandığını söyledi. İsrailli sağlık görevlileri yedi İsrailli sivilin yaralandığını söyledi.