Biden gazetecilere verdiği demeçte, "Bibi Netanyahu ile çok uzun zaman önce bir görüşme yaptım." dedi. "Beklentim ve umudum bunun er ya da geç kapanması, ancak bölgenize binlerce roket uçtuğunuzda İsrail'in kendini savunma hakkı var."

Biden, ABD diplomasisinin ulusal güvenlik ve savunma personeliyle "Sadece İsraillilerle değil, Mısırlılar ve Suudilerden Emirliklere kadar herkesle - Orta Doğu'daki muadilleriyle sürekli temas halinde" olduğunu söyledi.

Biden, İsrail ile Filistinliler arasında meydana gelen ve onlarca kişinin ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına yol açan yoğun düşmanlıkların ardından şiddetin artması yönünde uluslararası alanda çağrıların artması üzerine konuştu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüşerek roket saldırılarına son verilmesini istediğini söyledi.

Roketler Hamas tarafından ateşleniyor, ancak ABD terör örgütü olarak kabul ederek grupla konuşmuyor.

Üst düzey bir ABD'li diplomat ile Abbas arasındaki görüşme, Biden'ın Ocak ayında yemin edelim deden bu yana ABD ile Filistinliler arasındaki ilk üst düzey çağrı oldu.

Abbas'ın Filistin Yönetimi, 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı Donald Trump'ın önceki ABD yönetimiyle irtibatını kesti.


Blinken Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Başkan Abbas ile Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de devam eden durum hakkında konuştum." "Can kayıpları için başsağlığı diledim. Roket saldırılarına son verme ve gerginliği azaltma gereğini vurguladım."

Daha önce Blinken, İsrail ve Filistin işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Hady Amr'ın "şiddetin şiddetini azaltma" çağrısı yapmak için bölgeye gittiğini duyurmuştu.

Diplomat, Netanyahu ile de konuşarak her iki tarafın da savaşmaktan geri adım atmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Blinken'in "tüm taraflara gerginliği azaltma ve şiddet olaylarını durdurma çağrısını yinelemiş olduğu" belirtildi.

Pentagon' dan yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin' in İsrailli mevkidaşı Benny Gantz' ı aradığı ve İsrail' in "kendisini ve halkını savunmak için meşru hakkına" destek verdiği ve aynı zamanda sükuneti yeniden tesis etmek için adımlar atılması çağrısında bulunuldu.

Blinken, aralarında çocukların da bulunduğu ölü Filistinli sivillerin sahnelerini "üzücü" olarak nitelendirdi, ancak Hamas militanlarının roket atışlarına karşılık olarak İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı savundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın Netanyahu ile yaptığı görüşmede "Hamas ve Kudüs ve Tel Aviv de dahil olmak üzere diğer terörist grupların roket saldırılarını kınadığı" belirtildi.

İsrail'in güvenliğine ve İsrail'in sivilleri korurken kendisini ve halkını savunma konusundaki meşru hakkına sarsılmaz desteğini iletti."