El Cezire'nin haberine göre, Filistin'in Gazze son 12 yılda her saldırının ardından yeniden inşa edilen ve bunun son olacağını uman siviller dört ölümcül İsrail saldırısına katlandı.

Ancak kuşatma altındaki bölgeye yapılan son İsrail askeri saldırısından sonra, birçok Filistinli bir kez daha paramparça evlerini yeniden inşa etmek zorunda kaldı.
İsrail'in Mayıs ayındaki 11 günlük saldırısı, 1.148 konut ve ticari birimi yok etti ve 15.000 kişiye kısmen zarar verdi ve 100.000'den fazla sivili Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen okullarda ve diğer ev sahibi topluluklarda yerinden etti.

Hayatta kalanların çoğu için, yeniden inşa etmenin maliyetli ihtimaliyle karşı karşıya kaldıkları için ilk kez geçici barınak aramaya zorlanmıyorlar.

39 yaşındaki Ramez el-Masri, Mayıs ayında ikinci kez göz açıp kapayıncaya kadar iki katlı evini kaybederek ailesini tekrar evsiz bıraktı. Evi ilk olarak 2014 İsrail'in Gazze'deki savaşında havaya uçuruldu.

14 Mayıs günü sabah saat 3 sularında, El Masri'nin komşularından biri İsrail ordusundan, yakındaki hava saldırıları nedeniyle çevredeki herkesin tahliye edilmesini emreden bir telefon aldı.


El-Masri, "O geç saatte komşum beni uyarmak için aradı" dedi. “Tahliyeden önce, [hayati] eşyalarımızı içeren çantayı alarak yatak odama koştum. Histerik olarak, güvenliği aramak için yakındaki bir hastaneye kaçtık. Sabaha kadar orada kaldık.”
'Tamamen yok edildi'
11 gün süren ölümcül İsrail saldırılarından sonra, El Masri'nin ailesi daha sonra akrabasının evlerinden birine sığındı. Ateşkes 21 Mayıs'ta yürürlüğe girdikten sonra evlerine geri döndüler, ancak aşağıdaki parçalanmış borular nedeniyle lağımla dolu enkazlı bir çukura düştü.

“Evimi tamamen yıkılmış bulduktan sonra. Eşim ve altı çocuğum da dahil olmak üzere ailem için 200 dolara bir daire kiraladım. Sadece iki yatak odası var, biri benim ve eşim için, diğeri tüm çocuklarım için” dedi.

El-Masri'nin evi daha önce 2014 savaşında İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin en kuzey bölgesini işgal ettiği, bölgeyi rastgele bombaladığı ve 140.000 evin yıkıldığı sırada yıkılmıştı.

Üç yıl sonra ev yeniden inşa edildi ve ailesi 2017'de geri taşındı. “Yine yıkılan evimin yeniden yapılması üç yıl daha sürer mi? 2024'e kadar evsiz mi kalacağım?”

Al-Masri, evinin yeniden inşa edilmesinden üç yıl önce yaşadığı, hasarlı bölgelere yayılmış küçük metal kulübeler olan "karavanlara" dönmekten korktuğunu söyledi. Normal zamanlarda ailesini zar zor geçindirebilecek bir gelirle sebze satıcısı olarak pahalı kirayı karşılayamaz.


“Yazın kervanlarda yaşamak [sıcaktan dolayı] dayanılmaz” dedi ve uluslararası toplumun kendisine ve diğer evsiz Filistinlilerin mümkün olan en kısa sürede yeniden inşasına yardım etmesini umduğunu da sözlerine ekledi.