İstinye Üniversitesi (İSÜ) Çocuk Gelişimi İzlem Ünitesi 13 Ekim saat 11.00’de Topkapı Kampüs Çocuk Gelişimi Bölümü’nde açılıyor. Ünitede en çok talep edilen çocuklarla iletişim, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı gibi konularda ailelere ve çocuklara ücretsiz olarak hizmet verilecek. Ünite sadece tipik (normal) gelişim gösteren bebek ve çocuklara değil, aynı zamanda özel gereksinimli çocuklar ve ailelerine de destek sunacak.

Çocuklara ve ailelere en çok talep edilen çocuklarla iletişim, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı gibi konularda destek verecek İstinye Üniversitesi Çocuk Gelişimi İzlem Ünitesi 13 Ekim’de açılıyor. Çocuğun yüksek yararı ilkesini esas alarak, çocuğun gelişimsel özelliklerine, gereksinimlerine ve ilgilerine uygun olarak düzenlenmiş, çocuğun gelişiminin değerlendirildiği, takip edildiği ve aile danışmanlığının yapıldığı bir ortam olan Çocuk Gelişimi İzlem Ünitesi’nde çocuk gelişimi alanında uzman isimler tarafından ücretsiz olarak hizmet verilecek. Bu hizmetler ücretsiz ve randevulu şekilde haftanın belirli gün ve saatlerinde Doç. Dr. Hale Dere Çiftçi, Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Gümüşcü ve Uzm. Buket Tan tarafından sunulacak. Çocuk Gelişim İzlem Ünitesi, 13 Ekim saat 11.00’de İstinye Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde -3’üncü katta açılarak hizmet vermeye başlayacak.

Anne babalara aile danışmanlığı verilecek

 Bu ünitede çocuklar ve aileler için birtakım çalışmalar yapılacak. Yapılacak bu çalışmalar arasında 9-18 ay ve 2,5-5 yaş rutin gelişim değerlendirmesi; çocuğun gelişimini çeşitli testler ve gözlem yoluyla değerlendirmek yer alıyor. Ayrıca 0-12 yaş çocuğu olan anne babalara aile danışmanlığı verilecek. Çocuğun gereksinimi doğrultusunda bireysel gelişimsel destek programı hazırlama ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilecek. Çocukların okula hazır olma durumlarını değerlendirilecek. Çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun materyal önerileri sunulacak. Ünitede aileler için gereksinimlerine uygun olarak çeşitli konularda eğitimler verilerek, evde bu konularda yaşadıkları sorunları çözmeye yönelik rehberlik edilerek bu sorunların çözümleri takip edilecek. 

Özel gereksinimli çocuklar ve ailelerine de destek sunacak 

 Ünite sadece tipik (normal gelişim gösteren) bebek ve çocuklar değil, aynı zamanda özel gereksinimli çocuklar ve ailelerine de destek sunacak. Ünitede dikkat eksikliği, özgül öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu, anlıksal yetersizlik (zihinsel yetersizlik) ve yavaş bilişsel tempo (YBT) gösteren çocukların gelişimlerini değerlendirme, çocuğun gereksinimine uygun düzenli aralıklarla takibini yapma, çocuğun gereksinimlerine uygun eğitim programını hazırlayarak uygulama, çocuk ile çalışan öğretmen ile iş birliği içinde çalışmalar yürütülebilecek. Ayrıca çocuğun gelişiminde ve eğitiminde önemli bir role sahip aileye de destek sunulacak.

“Ailelerin destek almak istedikleri konularda hizmet vereceğiz”

İstinye Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hale Dere Çiftçi, ünitede ailelerin en çok destek talep ettikleri konularda hizmet vereceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Çocuk Gelişim İzlem Ünitesi’nde hem çocuklar hem de aileler için çalışmalar yapılacak. Alanda daha önceki yaptığımız çalışmaları da dikkate alırsak, ailelerin sıklıkla destek almak istedikleri konular arasında oyun ve oyuncak, çocukla iletişim, kural koyma, disiplin, akran zorbalığı, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık, cinsel eğitim, kardeş kıskançlığı ve kardeşler arası ilişki, çocuk kitapları, erken okur-yazarlık ve pandemi sürecinde çocukla iletişim konuları oldu. Ünitemizde de ailelere ve çocuklara bu konularda destek verilecek. Ayrıca, bu ünitede yapılan çalışmaları eğitimlerimize taşıyarak aile/çocuk mahremiyeti ve etiğini de dikkate alarak vaka tartışmaları yolu ile öğrencilerimizin de mesleki yeterliliklerini arttırmaya çalışacağız.”


Hibya Haber Ajansı