Uzun süredir ertelenen bir iş birliği anlaşması imzalamak için müzakereleri iptal ederek Brüksel'in vatandaşlık hakları ve ücretler gibi konularda Brüksel'in taleplerini kabul edemeyeceğini belirten İsviçre Konfederasyonu Başkanı Guy Parmelin, “Yerel istişarelere ve müzakerelere son aylarda son verme kararı aldık” dedi.
İsviçre'nin masadan ayrılmasıyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu, "Anlaşmayı gerçeğe dönüştürmek için son yıllarda kaydedilen ilerlemeler göz önüne alındığında bu karardan dolayı üzgünüz" dedi.
İsviçre ve Avrupa Birliği taraflarının yaklaşık yedi yıldır müzakere ettiği ve İsviçre'nin AB pazarına erişiminin adil ve eşit olmasını sağlamak için tasarlanmış bir metin olan AB-İsviçre Kurumsal Çerçeve Anlaşması taslağını tartışıyordu.
2014 yılında başlayan görüşmelerin ardından Kasım 2018'de taslak metne dönüştüler, Bern ve Brüksel heyetleri sık sık görüştüler.
Taslakta yaklaşık iki yıldır ilerleme kaydedilmediğini kaydeden İsviçre Federal Konseyi, "İsviçre ile AB arasındaki anlaşmanın temel yönlerinde önemli farklılıklar olduğu" ve dolayısıyla "imzalama şartları" olduğu sonucuna varıldı.
AB KOMİSYONU: KARAR İÇİN ÜZGÜNÜZ
Komisyon, İsviçre'nin aldığı karardan duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, İsviçre'nin müzakerelerin ardından aldığı kararın gelecekte gergin bir İsviçre-AB ilişkisine dönüşebileceğini belirtti. Komisyon, "Kurumsal Çerçeve Anlaşmasının gerçeğe dönüştürülmesinde son yıllarda kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, bu karardan üzüntü duyuyoruz."
ÜÇ ÖNEMLİ ANLAŞMAZLIK VAR
AB ve İsviçre tarafları arasındaki müzakerelerin sona ermesinin en önemli nedenleri seyahat ve vize durumu, devlet yardımı kuralları ve ticaret kurallarıdır.
2014 ve 2018 yılları arasında tartışılan taslak metindeki ana konular, AB ve İsviçre arasında vizesiz seyahat, endüstriyel standartların karşılıklı tanınması, tarım ürünleri, devlet yardımı, tıbbi cihazlar, sivil havacılık ve kara taşımacılığıdır