ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Cenevre'de bir araya getirecek zirve öncesi düzenlediği basın toplantısında Ignazio Cassis, "Bu mekanizma çalışıyor ancak yeterince kullanılmıyor" dedi.
ABD'nin İran halkının yararına bu mekanizmayı desteklemeye devam etme isteğini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
İnsani Ticaret Mekanizması 27 Şubat 2020'den beri faaliyette. Söz konusu mekanizma, İsviçre tarafından ABD ve İran makamlarının yanı sıra seçkin bir grup İsviçre Bankası ve şirketi ile işbirliği içinde kuruldu.
Gıda, ilaç ve tıp sektörlerinde faaliyet gösteren İsviçre şirketlerini hedef alan mekanizma, ABD'nin İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmadan 2018'de çekilmesinin ardından katı ABD yaptırımlarına maruz kalan İran'a yardım gönderilmesine olanak tanıyor.
Cassis, "Sistem çalışıyor, bu yüzden onu yeniden icat etmeye gerek yok, ancak neredeyse hiç kullanılmıyor" dedi.
Ayrıca, “Neden bu kadar az kullanılıyor? Çünkü birçok yerden izin bekleyen para transferleri var. Mevcut mekanizmanın burada kullanılmasına izin verme kararının hızlandırılması için ABD'den bir talep var" dedi.
2018'in sonundan bu yana, İsviçre makamları kendilerini insani amaçlar için bir ödeme mekanizması oluşturmaya adadılar.
İsviçre, ABD yaptırımlarının yeniden uygulanmasıyla birlikte, sevkiyatlar ABD yaptırımları kapsamında olmasa da, İsviçreli ihracatçıların İran'a insani yardım ulaştırmada artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
İsviçre Devlet Ekonomik Sekreterliği (SECO) geçen yıl, yaptırımlarla ilgili yasal nedenlerden dolayı hiçbir finans kuruluşunun İran ile ilgili ödemeleri ödemeye istekli olmadığını, diğer ödeme kanallarının pahalı, karmaşık ve güvenilmez olduğunu söyledi.
Cassis, Biden ve İsviçre Konfederasyonu Başkanı Guy Parmelin'in İran ile dünya güçleri arasındaki nükleer anlaşmayı canlandırmak için görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. ABD'nin anlaşmayı ilerletme niyetine de değindi.