İtalya'nın Lampedusa adası, 600'den fazla göçmenin 24 saatten kısa bir sürede kıyılarına inmesiyle başa çıkmakta zorlanıyor.

Kuzey Afrika'dan beş aylık bir bebek de dahil olmak üzere 634 kişiyi taşıyan sekiz tekne, Salı gününün başlarından bu yana Sicilya'nın güneyindeki Akdeniz adasına geldi, göçmen tesislerini ezdi ve hizmetleri çöküşün eşiğinde bıraktı.

Çeşitli milletlerden 380'den fazla göçmen tek başına bir balıkçı teknesine bindirildi.

"Şafak vakti, içinde 85 kişinin olduğu bir tekneyi durdurduk. Sicilya Sahil Güvenlik Komutanı verdiği demeçte, 13 Tunusluyu taşıyan küçük bir tekne daha sonra karaya çıktı, ardından Fas ve Sudan'dan 12 adamla bir başkası geldi.

"Gemidekilerin hepsi çok kötü durumdaydı."

En az 100 kişiyi taşıyan diğer dört tekne, göçmenler tarafından Avrupa'ya açılan bir kapı olarak görülen adaya hızlı bir şekilde arka arkaya ulaştı.

Pazartesi günü karaya çıkan 442 kişiye ek olarak bu gruplar da vardı.

Lampedusa belediye başkanı Salvatore Martello, yaklaşık 1.370 kişinin şu anda 250 kişi için tasarlanmış bir tesis olan Imbriacola göçmen kabul merkezinde kaldığını söyledi.


Sıcak hava dalgası yaşadığımız için göçmenlerin karşı karşıya olduğu koşullar çok zor” dedi.

Agrigento yetkilileri, COVID-19 için tespit edilen ve negatif test edilen 100 göçmenin feribotla Sicilya'nın güneyindeki bir sanayi limanı olan Porto Empedocle'ye transfer edilmesini sağladı.

Isidori, "Sicilya ve Calabria'daki tüm tesisler zaten kapasitenin üzerinde dolu olsa da, onları oradan diğer kabul merkezlerine göndermeye çalışacağız." Dedi.

Diğer göçmenler de karantina gemilerine ve devriye botlarına nakledilebilir.

Forza Italia senatörü Urania Papatheu, basına verdiği demeçte, "Lampedusa'da durum, hem göçmenler hem de yerel halk için sürdürülemez, bu da uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra adaya ulaşan insanlara cömertlik gösteriyor" dedi.

"Yaşananlar tahammül edilemez ve kabul edilemez. AB'nin harekete geçme ve İtalyan hükümetinden gelen yardım çağrılarını duyma zamanı. AB'den bu kadar söz yeter. Gerçekler ve dayanışma zamanı geldi - İtalya yalnız bırakılamaz.”

Cezayir'den Sardunya'nın güney kıyısına inen yaklaşık 40 göçmen de karantina altına alınacakları Manastır'daki göçmen kabul merkezine transfer edildi.

 

(Dış Basın)