İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Açıklanan tahıl ve çay fiyatlarında hatalı kararlar alınmıştır

Tarım Bakanlığı piyasayı düzenlemek ile ürünlere fiyat belirleme gibi iki farklı konuyu aynı şeymiş gibi ele alarak büyük bir yanılgı içindedir. Geçmişte Bakanlığın süt fiyatları için açıklanan referans fiyatı tutturamaması, piyasaların ve süt sanayicilerinin açıklanan fiyatın üzerinde çiğ süt almasına neden olmuştu. Referans fiyatlar konusunda bakanlık yalnızca süt ürününde değil, geçen yıl açıklanan buğday, arpa ve mercimek fiyatlarında da hatalı kararlar almıştır.

Geçen hafta Tarım Bakanlığının buğday, arpa, mercimek, nohut çay için yaptığı alım fiyatı açıklaması gerçekçi görünmemektedir. Bakanlık her ne kadar %30’un üzerinde zam yaptığını söylese de regülasyon, piyasa dengesi, çiftçi koruması gibi alanlarda yaptıkları uygulamalar yetersiz kalmaktadır. Açıklanan fiyatlar hem iç piyasada hem dış piyasada güncel fiyatların oldukça altında kalmaktadır.

Türkiye’de kuraklık ve tüm dünyadaki pandeminin de etkisiyle, ihracatçı ülkelerin ihracat sınırlamaları, fiyatların yükselmesine sebep olmuştur. Yani diğer ülkeler kendi çiftçilerini korumak için stratejiler geliştirirken, Tarım Bakanlığı ekranlarda boy göstermek haricinde elle tutulur adımlar atmamaktadır.

Bütük yük çiftçinin sırtında

Fiyat artırdık demek yeterli değildir. Alacak ürün mevcut değilken, açıklanan fiyata mevcut ürünü almak mümkün değilken, piyasada ne kadar ürün olacağı yani rekolte belli değilken, kuraklıktan üretimin nasıl etkilendiğini göremiyorken, kuraklık zararları karşılanmıyorken, un ve makarna sanayisi unutulmuşken yapılan açıklamalar yalın ve yetersiz kalmaktadır.

Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında ihtiyaç olunan 7.5-8.5 milyon ton buğdayın, iç piyasada ihtiyaç olan 23-24 milyon ton buğdayın, 7.5 milyon ton arpanın ve geçen yıl ithal edilen 500 bin ton kırmızı mercimeğin nasıl ve nereden bulanacağı belirli değildir.

Bu politikalar ile ekmek 4 lira olacak

Bakanlığın sürdürmekte kararlı olduğu yanlış politikalar sayesinde zaten kapasite kullanım oranı düşük olan un ve makarna sanayisi de çökme durumuna gelmiştir. Büyük övgülerle tasarlanan Dahilde İşleme Rejimine dayalı un ve makarna ihracatında dünya birinciliğimiz de böylece tehlikeye girecek. Benzer sorunlar yem sanayisi için de gerçekleşecek. Neredeyse 200 TL’ye çıkan bir torba yem sonrasında bir kilogram sütün fiyatı 5-6 TL’ye kadar çıkacak.