YSK önünde basın açıklaması yapan Poyraz, seçim takvimine göre geçici Cumhurbaşkanlığı aday listesinin yarınki Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Poyraz, Erdoğan'ın isminin listede yer alması durumunda, Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'na ilişkin teknik detayları içeren itiraz dilekçesinin işleme aldırılacağını belirtti.

“Muhalif duyguyla hareket etmiyoruz”

"İtirazınızdan sonra olumsuz cevap alırsanız, farklı bir yol haritası belirleyecek misiniz?" sorusuna yanıt veren Poyraz, "İYİ Parti olarak bugüne kadar siyasetimizin temelini de, ülkeye hizmet etmemizin temelini de hukuk, demokrasi ve adalet ilkeleri üzerine oluşturduk. Dolayısıyla bugün herhangi bir muhalif duruşla, muhalif duyguyla hareket etmiyoruz. Mevcut Anayasa'nın ve ilgili mevzuatların gereği olarak bu başvuruyu yapıyoruz." dedi.

“Üçüncü kez adaylığı söz konusu”

Poyraz, Cumhurbaşkanının en fazla 2 defa seçilebileceğinin 2007 yılındaki Anayasa'da yer aldığına, 2017'de ise bu konuda bir değişiklik yapılmadığına işaret ederek, "Hepimiz biliyoruz ki; Sayın Erdoğan ilk 2014 yılında, ikinci kez de 2018 yılında Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı makamı sabit olduğuna göre, hala Cumhurbaşkanı sıfatını taşıdığına göre, bundan sonra yapılacak seçimde de 3. kez adaylığı söz konusu olacaktır." şeklinde konuştu.

“YSK, Anayasa’ya bağlılığa yemin etmiş üyelerden oluşuyor”

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin, 'Verin yetkiyi görün etkiyi' sloganları ile 2017 yılında yürüttüğü kampanyalar sonucunda vatandaşların referanduma 'evet' dediğini söyleyen Poyraz, "2017 referandumunda onların 'Evet' oyu kullandıkları Anayasa'nın ilgili maddelerine dayanarak başvurumuzu yapıyoruz. YSK elbette Anayasa'ya, kanunlara bağlı; bu bağlılığın yeminini etmiş üyelerden oluşmaktadır. Mevcut Anayasa'nın ve kanunların emrettiği şekilde geçici aday listesinde Erdoğan'ın isminin olmayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

“YSK’nın kanunlara bağlı karar vereceğinden şüphem yok”

Poyraz, "Bu siyasi bir tavır değildir, bu hukuki bir tavırdır." vurgusu yaparak, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yurttaşı olarak hepimizin tabi olduğu Anayasa'ya olan saygımızla alakalıdır. Sayın Genel Başkanımız da siyasette bu çizgiyi hepimize şiar edindirmiştir. O yüzden bu başvurumuzu YSK'ya sunuyoruz. YSK'nın da Anayasa'ya ve kanunlara bağlı ve dikkatli bir şekilde karar vereceğinden şüphe etmiyorum." diye ekledi. 

Hibya Haber Ajansı