ABD birliklerinin Kabil Havalimanı’nın yakınlarına düzenlediği hava saldırısında yakınlarını kaybedenler, ABD’nin sadece kuru bir özürle olayı geçiştirdiğini ifade ediyor.

Çin Medya Grubu’nun Kabil’deki muhabiri dün, Kabil Havalimanı yakınındaki hava saldırısında yakınlarını kaybeden kişileri ziyaret etti. ABD ordusu tarafından terörist olarak tanımlanan ve saldırıda hayatını kaybeden Zamali Ahmadi’nin kardeşi Romal Ahmadi, saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ahmadi, “ABD açıklama yaparak, kuru bir özür diledi, bu yeterli midir?” diye sordu.

Saldırının ailesine yaşattıklarını anlatan Ahmadi, “Evimiz saldırıda yıkıldı. Ailemizden 10 kişi saldırıda hayatını kaybetti. Evsiz kaldık, ablamın evinde kalıyoruz. 5 aile üç odada yaşıyoruz. Benim üç çocuğum, abim ve abimin üç çocuğu saldırıda öldürüldü. Hepimiz çok üzgünüz.” dedi.

Ahmadi, “Saldırının hemen öncesinde abim arabayla dışarıdan eve dönmüştü, arabada büyük bir su bidonu vardı. Kabil’deki su kalitesi çok kötü olduğundan vatandaşlar çarşıdan su satın almak zorunda. ABD ordusu bu bidonu teröristlerin kullandığı barut fıçısı zannetmiş. ABD’nin bu sorumsuz saldırının ardından sadece özür dilemesi yeterli mi?” diye konuştu.

Zamali Ahmadi’nin yeğeni Masood Ahmadi ise, böyle bir hata işleyen birinin özür dileyerek yargılanmaktan kaçmasının imkansız olduğunu aktardı.

Masood Ahmadi, her zaman insan haklarını koruma vurgusu yapan ABD’nin dronla masum insanları öldürmesinin uluslararası hukukta öngrülen suç niteliği taşıdığını söyledi.

Masood Ahmadi, “Eğer böyle bir olay bir ABD vatandaşının başına gelseydi, ABD kesinlikle olay hakkında soruşturma başlatırdı. Bizim gibi bir Afgan ailesinden 10 kişi öldürüldü; tüm dünya bu olayın hesabını sormalı.” dedi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie önceki gün yaptığı açıklamada, ABD’nin 29 Ağustos’ta Afganistan’da Kabil Havalimanı yakınlarında düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitiren 10 kişinin hepsinin sivil olduğunu ve saldırının hedefindeki araçtakilerin ya da olaydan yaşamını yitirenlerin DEAŞ/K ile bir bağı olmadığını belirterek, saldırıdan dolayı özür diledi.

 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı