İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şunlar aktarıldı:

Aile içi ve kadına  yönelik şiddet olaylarıyla mücadele kapsamında çok yönlü yürütülen çalışmalar ve tedbirler sayesinde kadın cinayetlerinde azalma sağlandı.  2019 yilinda 336 kadın cinayeti işlenirken, geçen yıl bu sayı yüzde 21’lik azalmayla 266’ya geriledi.

Aile içi ve kadına yönelik şiddet formları güncellendi, 4 ocak’ta pilot uygulama Ankara’da başlayacak.
Şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu tedbir kararı yüzde 39, şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararı yüzde 64 arttı.

Şiddet Uygulayan ya da uygulama İhtimali bulunan kişilere yönelik kullanılan elektronik kelepçe uygulaması  81 ilde yaygınlaştırılacak;  201 kadına  yönelik şiddet olayında  elektronik kelepçe uygulamasına gidildi.51 vakanın  ise takibi   halen  sürüyor.

İçişleri Bakanlıği Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (Gamer) 1000 Kapasiteli elektronik kelepçe izleme merkezi ocak ayı  sonunda hizmete girecek.
Kadin Acil Destek uygulaması  (KADES) 1 milyon 327 bin kişi tarafından indirildi. 
Aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarıyla mücadele kapsamında çok yönlü yürütülen çalışmalar ve tedbirler sayesinde kadın cinayetlerinde azalma sağlandı.  2019 yılında 336 kadın cinayeti işlenirken, geçen yıl bu sayı yüzde 21’lik  azalışla 266’ya geriledi.

Koruyucu tedbir kararı  yüzde 39,  önleyici tedbir kararı yüzde 64 arttı.
Eğitimli kolluk personelince doldurulan “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Olay Kayıt Formu” güncellendi. Bu yeni formlar sayesinde risk analizleri artık daha etkin şekilde yapılabilecek ve adli makamların daha ivedi karar vermesine yardımcı olunacak.  

2020 yılında, bir önceki yıla göre koruyucu tedbir kararında da artış oldu. 6284 sayılı kanun kapsamında şiddet mağdurlarına yönelik geçen yıl koruyucu tedbir kararı yüzde 39, şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararı yüzde 64 arttı.

Büro amirliği sayısı 1086’ya çıkarıldı.

İçişleri Bakanlığınca, polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde 6284 sayılı Kanun kapsamında yürütülen tüm iş ve işlemlerin konusunda eğitim almış birimler tarafından ve tek elden     takibinin yapılması amacıyla il düzeyinde bulunan “Aile İçi ve Kadına  Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri”  ilçe düzeyine de yaygınlaştırıldı. Emniyet bünyesinde 1005 büro amirliği, Jandarma bünyesinde ise 5 Şube Müdürlüğü ile 76 Aile İçi Şiddet ve Çocuk Suçları İle Mücadele Kısım Amirliği olarak 1086 yeni birim kuruldu. 
154 Bin 231  kolluk personeline eğitim verildi.

29 Ekim 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında polis merkezi amirliklerinde  ve jandarma karakollarında görev yapan 154 bin 231 kolluk personeline “aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele” konusunda eğitim verildi. Söz konusu eğitimlere Covid- 19 salgını sebebiyle uzaktan eğitim modeliyle devam edildi. 
68 bin 214 Kadın acil durumlarda KADES’e  ihbarda bulundu.

Kadınların acil durumlarda yardım isteyebilecekleri Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması İçişleri Bakanlığınca 2018 yılında hizmete girdi. Uygulamayı bugüne kadar 1 milyon 327 bin kişi indirdi.   68 bin 214 kadın, acil durumlarda ihbarda bulundu. Şiddet mağdurlarının ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya üzerinden yapmış olduğu ihbarlara da kolluk kuvvetleri tarafından takip edilerek,  anında müdahale edildi. 
 

Geçen yıl kadın  cinayetleri yüzde 21 azaldı.

Yıllara göre kadın cinayetleri mukayese edildiğinde ise; 
2019’da 336 kadın cinayeti işlenirken, 2020’de yüzde 21’lik azalışla 266’ya geriledi. 2017 yılında ise, 353 kadın cinayeti işlenirken, bu sayı 2018 yılında yüzde 21’lik bir azalışla 279’a düştü. 

Elektronik kelepçe 81 İlde yaygınlaştırılacak.

Elektronik kelepçe uygulaması ile 6284 sayılı Kanun kapsamında Aile Mahkemeleri hâkimleri tarafından verilen kararlara istinaden, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin şiddet mağdurlarına yaklaşıp yaklaşmadığı izlenebiliyor.  İhlal olduğu takdirde mağdurda ve failde bulunan cihazlara bildirim gönderilerek ikaz yapılabiliyor. İhlalin devamında ise izleme merkezindeki görevlilerce ilgili kolluğa haber verilerek ihlali yapan faile müdahale edilmesi sağlanıyor. 

15 ilde pilot olarak başlatılan elektronik kelepçe uygulaması  bu yıl 81 ilde yaygınlaştırılacak. Elektronik kelepçe uygulaması, bugüne kadar 201 vakada kullanılırken,  51  vaka ise halen takip ediliyor.
1000 kapasiteli  elektronik kelepçe izleme merkezi ocak ayı  sonunda hizmete girecek.
Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) kurulan 1000 kapasiteli elektronik kelepçe izleme merkezi, ocak ayında faaliyete başlayacak.


Hibya Haber Ajansı