Polis, yangınların şüpheli olduğunu ve araştırıldığını söyledi. Ancak yangınların kim tarafından ve ne amaçla çıkarıldığı bilinmiyor. Ancak yerel halk çok öfkeli olduklarını açıklayarak kiliselerde ölen çocukların mezarlarının aranmasına ara verildi. Geçen aydan bu yana ülkedeki kilise bahçelerinde yaklaşık 1000 yerel çocuğun mezarı keşfedildi.
Kanadalı yetkililer, Britanya Kolombiyası eyaletindeki Yukarı Similkameen Kızılderili Grubu topraklarındaki St Ann's Kilisesi ile Aşağı Similkameen Kızılderili Birliği topraklarındaki Chopaka Kilisesi'nde sabahın erken saatlerinde çıkan yangınlara müdahale ettiklerini açıkladı. Ahşaptan yapılmış ve 100 yıldan daha eski olan her iki kilise de yanarak kül oldu.
Ancak yangınlar, diğer iki kilisenin yıkılmasından yaklaşık bir hafta sonra ve kilisenin Kanada'nın yerli halkı zorla asimile etme kampanyasındaki rolüne karşı artan öfkenin ortasında patlak verdi.
Katolik Kilisesi daha sonra okullardaki rolü konusunda daha fazla şeffaflık talepleriyle ve Papa'nın özür dilemesi çağrısıyla karşı karşıya kaldı. Bu hafta sonu çıkan yangınlardan sonra, Aşağı Similkameen Kızılderili Konseyi yangınlara "inanmadıklarını" ve "öfkeli" olduklarını açıkladı:
“Bu olaylar, kayıp köklerini kilisede arayanlar için derinden hissedilecek. "Bu, yaşadığımız nesiller arası travmanın bir belirtisi ve bu duygularla daha iyileştirici bir şekilde başa çıkmamıza yardımcı olacak destekler var."
Aşağı Similkameen'in şefi Keith Crow, yangınların iki hafta önce kilisede bir ayin düzenleyen topluluktaki Katolikler için "yıkıcı" olduğunu söyledi. Ancak, yerli toplulukların daha fazla acı çektiği konusunda uyardı:
“Topluluklarımız eski kiliselerde cenaze aramaya devam ediyor. Yatılı okulların geri kalanı keşfedilmeye başladıkça ortaya çıkan acı artacaktır; 215 sadece başlangıçtı."

BİNLERCE ÇOCUK İSTİSMARA VE ŞİDDETE MARUZ KALDI

Ancak haftalar önce, British Columbia, Kamloops'taki başka bir yatılı okulun arazisinde 215 yerli çocuğun kalıntılarının bulunması, Kanadalıları istismarcı ve asimilasyonist bir sistemin mirasıyla yüzleşmeye zorladı. 1831 ve 1996 yılları arasında, Kanada'nın yatılı okul sistemi, yaklaşık 150.000 yerli çocuğu ailelerinden zorla ayırdı. 2015 yılında, ülkenin Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun "kültürel soykırım" olarak adlandırdığı olayda yetersiz beslendiler ve fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldılar.

Roma Katolik Kilisesinden özür bekleniyor
Kanada federal hükümeti 2008 yılında sistem için özür diledi. Okulların çoğunu oluşturan Roma Katolik Kilisesi özür dilemedi. Bu ayın başlarında, Papa Francis çok üzgün olduğunu söyledi, ancak hayatta kalanlar Papa'nın samimi olmadığını söyledi.