İspanya'nın La Palma adasında patlayan bir yanardağdan çıkan kırmızı-sıcak lav, dağdan aşağı akmaya başladıktan dokuz gün sonra Atlantik  Okyanusu'na ulaştı ve binaları ve ekinleri yok etti.

Patlamalar ve zehirli gaz emisyonları ile ilgili endişeler nedeniyle lav suyla temas ettiğinde Playa Nueva bölgesinden yükselen büyük beyaz buhar bulutlarını gösterdi.
Kanarya Adaları Volkanik Enstitüsü (Involcan) Twitter hesabında "Lav akışı Playa Nueva'da denize ulaştı" dedi. Cumbre Vieja yanardağı 19 Eylül'de patladı.

Kanarya Adaları acil servisleri, dışarıdakileri derhal güvenli bir sığınak bulmaya çağırdı.

Pevolca müdahale komitesi direktörü Miguel Angel Morcuende Salı günü erken saatlerde, "Lav denize ulaştığında karantinaya kesinlikle uyulmalıdır."

Cumbre Vieja'dan gelen lav, yaklaşık 600 ev ve 21 kilometre (13 mil) yol da dahil olmak üzere yolundaki her şeyi yuttu. Bir Avrupa Birliği uydu izleme ajansına göre, lav şu anda muz tarlaları da dahil olmak üzere çoğunlukla tarım arazilerinin 258 hektarını (637 dönüm) kapsıyor.
6.000'den fazla kişinin hızla tahliye edilmesinden sonra şu ana kadar herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanma bildirilmedi. Lavlar Atlantik Okyanusu'na ulaşmadan önce üç sahil köyünün tümü Pazartesi günü kilitlendi.

İspanya, Salı günü La Palma'yı afet bölgesi olarak sınıflandırdı ve bu, 85 bin kişiye ev sahipliği yapan ve büyük ölçüde tarım ve turizme bağımlı olan adaya finansal desteği tetikleyecek bir hamle. Uçakların volkanik külden fırlama riskine ilişkin endişeler nedeniyle havalimanı günlerce kapatıldı.


Hükümet sözcüsü Isabel Rodriguez, hükümetin evi satın almak için yaklaşık beş milyon avro (5,8 milyon dolar) ve geri kalanını mobilya ve temel ev eşyalarını satın almak için de dahil olmak üzere 10,5 milyon avro (12,3 milyon dolar) alacağını söyledi. İlk paketi açıkladığını söyledi.

Mevcut acil durum sona erdiğinde, kamu altyapısının yeniden inşası da dahil olmak üzere daha fazla yardım gönderileceğini de sözlerine ekledi.

 

 

(Çeviri Haber-Dış Baısn)