Büyük ihtimalle karbonmonoksit diye bir şey duymuşsunuzdur ama ne olduğunu biliyor musunuz? Tehlikeli mi? Evinizde karbonmonoksit dedektörüne ihtiyacınız var mı?

Karbon monoksit veya CO, ev aletlerinde ve araçlarda yaygın olarak bulunan renksiz ve kokusuz bir gazdır. Araçlarda yakıt yakarsanız, çim biçme makineleri, su ısıtıcıları, çamaşır kurutma makineleri, ızgaralar, gazlı şömineler, gaz aralıkları veya gaz fırınları gibi küçük motorlar, karbonmonoksit ile temas etmiş olursunuz.

Kulağa zararsız geliyor, değil mi? Her zaman değil. İç mekanda veya uygun havalandırma olmadan karbonmonoksit karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabilir ve ölümcül olabilir. ABD'de her yıl 400'den fazla insan kasıtsız CO zehirlenmesinden ölüyor, 20.000'den fazlası acil serviste sona eriyor ve 4.000'den fazlası hastaneye kaldırılıyor. CO'nun kokusuz ve görünmez olması onu daha da tehlikeli hale getirir, çünkü insanlar zaten hastalanana kadar maruz kalmaktan şüphelenmezler. Risklere ve CO zehirlenmesi semptomlarına aşina değillerse, bu semptomları diğer hastalıklarla karıştırabilirler. Bu yüzden CO genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılır.

Ailenizin karbonmonoksit zehirlenmesi riski altında olup olmadığını ve bu riski ortadan kaldırmak için atabileceğiniz adımları öğrenmek için okumaya devam edin.

Devamını oku: Yangın söndürücümü ne sıklıkta değiştirmeliyim?

Karbonmonoksit sızıntısı var mı?
Proaktif bir yaklaşım, potansiyel olarak ölümcül bir tehlike söz konusu olduğunda her zaman reaktif bir yaklaşımdan daha iyidir.

Yakıt yakan cihazlarınız veya bağlı bir garajınız varsa, proaktif yaklaşım, her uyku alanının yakınına ve evinizin her katına bir (eve bağlı olarak) karbonmonoksit dedektörü kurmaktır. Bu dedektörler Underwriters Laboratuvarları tarafından belirlenen endüstri güvenlik standartlarına göre kalibre edilir ve zaman içinde CO'nun olağandışı birikmesini tespit etmek için yapılır. CO seviyeleri endüstri güvenlik standartlarını aşarsa, dedektör sizi uyarmak için ses getirecektir. Bu, CO sızıntınız olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur. Daha sonra karbonmonoksit dedektörü nasıl alınır hakkında daha fazla konuşacağız.

Bir CO dedektörünüz olsun veya olmasın, hangi CO maruziyeti belirtilerine ve semptomlarına dikkat etmek önemlidir. Bazı insanların herhangi bir semptom yaşamadığını anlamak da önemlidir.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin yaygın belirtileri
CO zehirlenmesinin şiddeti ve meydana geldiği hız, evdeki CO konsantrasyonunabağlıdır. Örneğin, milyonda 50 parçada (ppm), sekiz saat boyunca hiçbir belirti olmadan maruz kalabilirsiniz. Bu seviyede devam eden maruz kalma, sonunda daha tehlikeli birikmesine neden olacaktır. Öte yandan, 12.800 ppm'de, maruz kaldıkten sonraki 1 ila 3 dakika içinde, bir kişi bilinçsiz hale getirilebilir ve ölebilir.

Sizin veya evinizdeki birinin CO'ya maruz kaldığını düşünüyorsanız, 1-800-222-1222 numaralı ulusal ücretsiz Poison Help yardım hattını arayın. Durum ağırsa, 911'i aramalısınız.

Bunlar CO zehirlenmesi ile ilişkili en yaygın semptomlardır.

Baş ağrısı

Mide bulantısı

Kusma

Baş dönmesi

Zayıf -lık

Göğüs ağrısı

Karışıklık

Bilinçsizlik

Nefes darlığı

Evden uzaktayken semptomlardan kurtulma

Evde birden fazla kişi benzer semptomlarla etkilenir.

Evcil hayvanlar hasta görünüyor

Yukarıdaki semptomları yaşarsınız, ancak genellikle soğuk algınlığı ve griple ilişkili olan ateş, vücut ağrıları ve genişlemiş lenf düğümleri gibi diğer semptomlardan yoksundur.

Karbonmonoksit sızıntıları nasıl bulunur
CO sızıntılarının en yaygın nedeni bakımsız veya kötü havalandırılmış gaz yakıtlı ev aletleridir. Ancak, tıkanmış bacalar ve bacalar ve hatalı veya kısıtlı araba egzozları gibi diğer şeyler de CO birikmesine yol açabilir. Potansiyel karbonmonoksit sızıntılarını tanımlamanın bazı yolları şunlardır:

Aletlerin etrafındaki kahverengimsi veya sarımsı lekeler

Sık sık sönen bir pilot ışığı

Brülör alevi açık mavi yerine sarı görünür (istisna: doğal gazlı şömineler)

Baca bacasında yukarı doğru cereyan yok

Bayat kokulu hava

Ev içinde kurum, duman veya arka taslak

Bu sorunlardan herhangi birini bulursanız, hızlı bir şekilde harekete geçin. CO sızıntılarını önlemenin en iyi yolu, evinizin yakıtla çalışan ekipmanlarını her yıl iyice inceletmektir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl önlenir
Karbonmonoksit zehirlenmesinde önleme en iyi yaklaşımdır. CO zehirlenmesi ölümcül olmasa bile, beyin, kalp ve akciğerler gibi hayati organlarda uzun süreli veya kalıcı hasara neden olabilir. CO'nun o kadar zarar verici olduğu bilinmektedir ki, karbonmonoksitten zehirlenen insanların organ bağışçısı olup olmadığıkonusunda uzun süredir devam eden bir tartışma vardır. Karbonmonoksit zehirlenmesinin potansiyel olarak uzun süreli etkileri olan ciddi bir sorun olduğunu söylemek yeterli. Peki, bunun olmasını nasıl engelleyebilirsin?

Karbonmonoksit dedektörleri
Ulusal Yangından Korunma Ajansı, her uyku alanının dışına ve evinizin her katına karbonmonoksit dedektörü takmanızı önerir. Co alarmlarının gerekli olduğu her yere takıldığından emin olmak için yerel yasaları ve bina kodlarını da kontrol etmelisiniz.

Underwriters'ın Laboratuvarları gibi tanınmış bir test laboratuvarına sahip CO dedektörleri kurduğunuzdan emin olun. Eviniz akıllı bir evse Nest Protect, First Alert ve Roost gibi seçenekler arasında duman ve karbonmonoksit algılama bulunur. Hangi alarmı kurmaya karar verirseniz verin, bunları üreticinin talimatlarına göre yapın, çünkü bunlar optimum doğruluk ve koruma için test edilir.

Co dedektörlerinizi, duman dedektörlerinizi ayda bir kez test ettiğiniz programda test edin.

Ekipman bakımı
CO sızıntılarını bulmayı ve önlemeyi tartışırken bundan bahsettik, ancak tekrar bahsetmeye değer. Yakıtla çalışan tüm cihazlarınızı yıllık olarak kontrol ettirin. Yeni cihazlar satın alırsanız, bunların kalifiye bir profesyonel tarafından yüklendiğinden emin olun. Bacalarınızı ve bacalarınızı da her yıl kontrol ettirin.

Her CO sorunu bir evin yaşam alanında ortaya çıkarılmaz. Ekli garajlar yaygın suçlulardır. Yakıt yakan ekipmanları çalıştırmadan önce garajdan çıkardığınızdan ve düzgün çalışmayanları onardığınızdan veya değiştirdiğinizden emin olun. Kapı açık olmadan aracınızı asla garajın içinde çalıştırmayın ve egzoz sistemini düzenli olarak sızıntılara karşı kontrol ettirin.

Elektrik kesintilerine eğilimli bir alanda yaşıyorsanız ve taşınabilir bir jeneratörünüz varsa, jeneratörüyalnızca açık havada kullandığınızdan emin olun.

Kapalı alanda sigara içmek yasaktır
Ağır sigara içmek karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabilir. Sigara içenlerde, karboksihemoglobin (hemoglobine bağlı CO) konsantrasyonu genellikle% 3 ila% 8 ve% 15 'e kadardır,sigara içmeyenlerde ise genellikle% 1'dir. Kapalı bir alanda sigara içiyorsanız, diğerleri de CO'dan etkilenebilir.

Karbonmonoksit ile ilgili sonuç
Evinizde veya garajınızda yakıtla çalışan cihazlar veya ekipmanlar kullanıyorsanız karbon monoksitle karşılaşmak kaçınılmazdır. Amaç CO'yu ortadan kaldırmak değil, yaşam alanlarımızda ve araçlarımızda birikme yeteneğini önlemek ve birikme meydana gelirse sizi uyarmak için uygun önlemleri almaktır. Karbonmonoksit dedektörü, sizin ve aileniz için daha ciddi bir sağlık tehlikesi haline gelmeden önce karbonmonoksit maruziyetine karşı uyarılmanızı sağlamanın en iyi yoludur.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleri hakkında sorabileceğiniz sorularla ilgili olarak her zaman bir hekime veya başka bir kalifiye sağlık kuruluşuna danışın.