Analistlere göre bu, Biden'ın cinayeti sorumlu tutma ve insan haklarını ABD dış politikasının merkezine koyma sözünü tutmamasının son örneği.

Riyad ve Washington arasındaki ilişkiler, cinayetin ardından Kongre'deki yaygın öfke nedeniyle MBS'yi kişisel olarak savunan eski Başkan Donald Trump döneminde olduğu kadar sıcak değil ve Biden yönetimi olanlara ışık tutmak için bazı adımlar attı.

Bu yılın başlarında yönetim, ABD istihbarat camiasının, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na belgeleri almak için gittikten sonra öldürülen ve parçalanan Washington Post köşe yazarı Kaşıkçı cinayetine ilişkin değerlendirmesine ilişkin kısa bir rapor yayınladı.

Raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da yakalanması veya öldürülmesi operasyonunu onayladığını değerlendiriyoruz" denildi.

Bulgular, cinayetten bir grup haydut yetkiliyi sorumlu tutan Suudi hükümeti tarafından reddedildi. Suudi Arabistan'da cinayete karıştıkları iddiasıyla sekiz isimsiz sanık yedi ila 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Suudi yetkililer başlangıçta Kaşıkçı'nın İstanbul konsolosluğundan zarar görmeden ayrıldığında ısrar etti. İki haftadan fazla bir süre sonra krallık cinayeti kabul etti, ancak üst düzey yetkililerin bilgisi olmadan gerçekleşen yetkisiz bir operasyonun sonucu olduğunu söyledi.

El Cezire

(Çeviri Haber)