Fileleftheros gazetesi, "Mücadeleyi Bildir Lefkoşa Sorunlu İfadeleri Önlemek İçin Her Yönde Harekete Geçiyor -Özerk Bölgeler Açıklaması Reddedildi" başlıklı haberinde, Rum tarafının "kendi kendini yöneten bölgeler" ifadesinin kullanılmasını kabul etmediğini yazdı. "idari bölgeler" raporunda.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışman olan Jane Holl Lute'nin adaya yaptığı son ziyarette Rum tarafının bu ihtimal karşısında nabzını tuttuğunu ve bu hamlenin Kıbrıs Rum kesiminde yoğun tepkiyle karşılandığını kaydederek, şunları kaydetti: Yan, şunları kaydetti: "Kendi kendini yöneten bölgeler" hakkında herhangi bir sorusu olmadığını belirtti ve açıklamayı reddetti.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e Rum tarafından ilk tepkiyi yazan gazete, Anastasiades'in hem Lute'ye hem de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e buna karşı olduğunu söylediğini yazdı. Geçen Cuma günü Brüksel'de bir araya geldi.
Anastasiades, BM Genel Sekreteri Guterres'in kendisine söylediklerini de dikkate aldığını iddia etti.
Gazete, Anastasiades'in 20 Temmuz'da KKTC'ye yaptığı ziyaretle ilgili olarak, BM Genel Sekreteri'nin önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi'ne göndereceği raporda, Kıbrıs Rum Hükümeti'nin "sorunlu açıklamalardan" kaçınmak için hareket ettiğini yazdı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından. "Herhangi bir yasadışı eylemin Türk tarafı için benzer sonuçları olacağını" iddia ettiğini de sözlerine ekledi.
Alithia gazetesine göre, Anastasiades yaptığı açıklamada "kendi kendini yöneten topraklar hakkında herhangi bir açıklamanın talihsiz ve kabul edilemez olacağını" iddia etti.
Birleşmiş Milletler'in (BM) özerk bölgeler hakkında tehlikeli fikirler üzerinde çalıştığı bilgisi üzerine yorum yapması istenen Anastasiades, bu tür açıklamaları olumsuz bulduklarını söyledi.
Anastasiades, "konuyla ilgili dolaşan bilgilerin hem Lute'ye hem de BM Genel Sekreteri Guterres'e iletildiğini" ve "temelde böyle bir açıklamanın hem talihsiz hem de kabul edilemez olacağına inanmak istediğini" de sözlerine ekledi.
Anastasiades, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyaretiyle ilgili olarak, “(Erdoğan) ne yapmayı planlıyor bilmiyorum. "Bildiğim tek şey, herhangi bir yasadışı eylemin sonuçları olacağıdır" dedi.