KKTC Başbakanı Saner, Kur'an Kurslarının Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasına ilişkin kararına, "Anayasamız açıkça hiç kimsenin bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamayacağını yazmaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararı ile KKTC'de hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz" sözleriyle değerlendirdi.

Saner yazılı açıklamasında, KKTC Anayasa Mahkemesi'nin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikası’nın (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği kararı öğrenir öğrenmez Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile görüştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: "Din Hizmetleri Eğitimi ve Halkla İlişkiler Birimi bünyesinde eğitim işleriyle görevli bakanlığın izniyle yapılan hafızlık eğitimi kurslarını düzenlemek, sınav yapmak ve başarılı olanlara hafızlık belgesi vermek. Şimdi yapılacak olan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ortaya çıkmasının ardından mahkemece eksik görülenleri gidermek ve hafızlık kurslarının devamını sağlamaktır."

Din İşleri'nin de devletin bir kurumu olduğuna dikkat çeken Saner, "Dolayısıyla devletin dışında bir kurumun hafızlık kursları düzenlemesi diye bir şey söz konusu değildir. Din İşleri Başkanlığının dini alandan sorumlu bir devlet kuruluşu olarak ilgili bakanlık ve diğer devlet kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yaparak görevini yerine getirmesi gayet doğaldır ve esasen bu kurumumuzun görevidir. Anayasamız açıkça hiç kimsenin bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamayacağını yazmaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz" dedi.

Ne Oldu?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Anayasa Mahkemesi tarafından Kur'an kurslarının anayasanın laiklik ilkesine karşı olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi. Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından devlete açılan dava sonuçlandı. Buna göre, Din İşleri Dairesi Değişiklik Yasası'na yeni eklenen 8B maddesi gereğince Din İşleri Komisyonu adında bir komisyonun halk arasında bilinen ismi ile "Kur'an Kursu" düzenleme yetkisi elinden alındı.