KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yunanistan'da yayımlanan "Kathimerini" gazetesine konuştu. Tatar, BM başkanlığında Cenevre'de düzenlenecek olan Kıbrıs konulu 5+1 formatındaki gayriresmi toplantı öncesi Kıbrıs Türklerine yönelik çnemli değerlendirmelerde bulundu. 

Tatar, Kıbrıs Türklerinin Rumlar kadar egemen olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir taraf, diğer tarafa egemenliğini yayamaz. Her iki halk da kendi hür özyönetim hakkına sahiptir. Üniter yapıya gidecek bir federasyon tezini asla kabul etmeyiz." dedi. 

Cenevre'de KKTC'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ve KKTC'nin tezlerini savunacağını belirterek toplantıda kendi tezlerini özgürce ifade edeceğini söyledi

Tatar, "AB, taraftır. Bugün AB içerisinde hem Yunanistan var, hem Kıbrıs Rum yönetimi var. Bu iki üye, orada AB'yi etkiler vaziyettedir. Ben zaten temaslarımdan onu görüyorum." diyerek "Kıbrıs meselesinin özü, egemenlik paylaşımıdır. Kimse kimseye egemenlik dayatamaz. AB, o noktada bizi tam anlayamıyor. Çünkü Kıbrıs Rum yönetimi, AB üyesidir. Dolayısıyla tarafsız olamazlar. Dolayısıyla o toplantıda bulunmalarının da bir anlamı olmayacaktır." ifadelerini kullandı. 

AB ikili görüşme gerçekleştirebilecekelrini vurgulayan Tatar, Türkiye'nin her zaman Kıbrıs Türklerinin yanında olduğunun altını çizdi. Tatar, Türkiye ile müşterek davalarının olduğunu vurgulayarak, "Ben, Rauf Denktaş çizgisindeyim. Hem Türkiye'nin, hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını savunuyorum. Bugün Türkiye, zamanı geldiğinde 'Biz Kıbrıs Türklerinin haklarını yedirtmeyiz, Doğu Akdeniz'de kendi haklarımızı savunduğumuz gibi Kıbrıs Türklerinin de haklarını savunuyoruz' demektedir. Dolayısıyla biz, ayrı değiliz. Bizim çok yönlü ortak çıkarlarımızı vardır. Bu davayı savunurken, öyle görünüyor ki Türkiye'nin haklarını da savunuyorum. Bunda da bir sıkıntı görmem. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının güvenliği için çok önemlidir. Çünkü 1974'ten önce bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının neler yaşadığını tüm dünya biliyor." dedi. 

Tatar, "Türkiye, büyük bir ülkedir, bu ülkenin garantörüdür, anavatanıdır. Burada söz sahibidir. Kıbrıs'ın pozisyonu da bir bakıma Türkiye'nin güvenliği için çok önemlidir. Dolayısıyla burada bizlerin egemenliğinin olması, Türkiye'nin menfaatleri açısından çok önemlidir." diyerek "Türk askeri, saldırı amaçlı değil, savunma amaçlıdır." diye belirtti.

Tatar, çok ağır bedeller ödeyen Kıbrıs Türklerini tekrar hatırlatarak, "Kıbrıs Rum tarafı, kendi başına adımlar atıp anlaşmalar imzalıyor. Kıbrıslı Türklere soru sormanın gereksiz olduğunu iddia ediyorlar. Biz, bunu kabul edemeyiz." dedi.