Mikrobiyal kirlilikten korumak için sulara karıştırılan klor, insan sağlığı açısından risk teşkil ediyor. Çeşitli salgın hastalıklara neden olan mikroorganizmaları önlemek amacıyla uygulanan klorlama işlemi, ekonomik olarak daha uygun olması nedeniyle yaygın olarak kullanılsa da neden olduğu zararlar daha fazladır.
Belediyeler tarafından suyun temizlenerek salgın hastalıklara karşı tedbir almak, kanalizasyonlardan içme sularına sızan atık suların temizlenmesi amacıyla litre başına 5-20 mg seviyesinden çok daha fazla klor kullanmaktadırlar.
Daha sağlıklı olan Ozonlama ve UV yöntemleri ise pahalı olduğu için tercih edilmeyerek klorlama yapılmaktadır. Musluk sularının pH değeri genel itibariyle pH 7 ‘den düşük yani asidiktir. Klor, sudaki kimi organik maddelerle birleşip onları okside ederek insan sağlığı için son derece zararlı bir madde olan TRİHALOMETAN (TMH) oluşumuna neden olarak sağlık açısından son derece riskli bir hale gelir.
EVİNİZDE DOĞAL VE SAĞLIKLI SU NASIL YAPIMI
Bir sürahi suya, bir miktar çam çırası atılarak klorlu su arındırılır. Çam çırası, suya hem kokulu bir tat katar hem de suyu doğal olarak dezenfekte eder. Klorun neden olduğu kısırlığın da önüne geçilmiş olur.
Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com