Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Cuma günü ülkenin Catatumbo bölgesinden ülkenin Norte de Santander eyaletinin başkenti Cucuta şehrine doğru uçarken üzerinde bulunduğu helikoptere çok sayıda kurşun isabet ettiğini söyledi.

Helikopterde Duque'ye ek olarak, savunma bakanı Diego Molano, içişleri bakanı Daniel Palacios ve Norte de Santander valisi Silvano Serrano da dahil olmak üzere diğer yetkilileri de taşıyordu.
Başkan yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı uçağında kurşun delikleri görebileceğiniz korkakça bir saldırıdır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, olayda kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Başkanlık ofisi tarafından yayınlanan fotoğraflar, kuyruğu ve ana bıçağın vurulduğunu gösterdi.

Duque, uçağın "güvenlik özelliklerinin" "ölümcül" bir saldırıyı önlediğini söyledi.


Cumhurbaşkanı, güvenlik personeline helikoptere yapılan saldırının arkasındakileri bulmaları için net talimatlar verildiğini de sözlerine ekledi.

Duque, “Uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm ve ülkede faaliyet gösteren organize suçla mücadelede hükümet olarak [pes etmeyeceğimizi] bir kez daha yineliyoruz” dedi. “Bizi şiddet veya terör eylemleriyle yıldıramayacaklar. Devletimiz güçlü ve Kolombiya bu tehditlerle yüzleşmek için güçlü.”

Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki sorunlu Catatumbo bölgesi, kokainin ana maddesi olan geniş koka mahsullerine ev sahipliği yapıyor.


Solcu Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) savaşçıları - hükümetle 2016 barış anlaşmasını reddeden eski FARC savaşçıları - ve uyuşturucu kaçakçılığına karışan silahlı suç grupları burada faaliyet gösteriyor.


Bu ay, Cucuta'daki 30. Ordu Tugayı tarafından kullanılan bir askeri üste bomba yüklü bir araba patlatılarak Kolombiya birlikleri ve ABD askeri danışmanları yaralandı.

Savunma bakanı Molano, saldırının ELN tarafından yapılmış olabileceğini söylerken, isyancı grup bombalamada herhangi bir rolü olduğunu reddetti.

Duque iktidara geldiğinden beri Kolombiya, FARC ile yapılan barış anlaşmasından bu yana en kötü şiddet patlamasını yaşadı.

 

(Dış Basın)