Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse karşı henüz bir ilaç ya da aşı tedavisi bulunmuyor. Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ileri safhada zatürreye yol açan virüsün neden olduğu bilinen KOVİD-19 hastalığı ise her geçen gün can almaya devam ediyor... 

Korona virüsü KOVİD-19’a karşı yürütülen aşı ve ilaç çalışmaları şöyle:

mRNA-1273
ABD’nin Boston şehrinde bulunan "Modern" isimli ilaç şirketinin geliştirdiği aşı, insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk KOVİD-19 aşısı oldu. 16 Mart tarihinde 43 yaşında olan ve küçük bir teknoloji şirketinde operasyon müdürü olarak görev yapan Jennifer Haller isimli kadının gönüllü olmasıyla başlayan denemeler, iki kişiye daha yapılan aşıyla devam etti. 46 yaşında olan ve Microsoft’ta ağ mühendisi olarak çalışan Neal Browning ve 25 yaşındaki Rebecca Sirull mRNA-1273 aşılarını yaptıran ilk insanlar oldu. 

INO-4800
Genetik mühendislikle üretilmiş yapay bir koronavirüs versiyonuyla vücutta bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor. Amerikan ilaç şirketi Inovio ve Çin’li Advaccine biyoteknoloji şirketi ortaklığı ile geliştirilen ilaç, aşı denemelerine Nisan ayı içinde ABD, Çin ve Güney Kore'de başlayacak. 

Çin’in geliştirdiği alt-birim aşı
Çin Askeri Tıp Akademisi’nde görev yapan biyologların geliştirdiği aşı, koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını barındıran bir alt-birim aşısı.a

IBV
Kanatlı hayvanlarda görülen koronavirüse bağlı bulaşıcı bronşit hastalığına karşı geliştirilen  aşının KOVİD-19’a uyarlanmış bir versiyonu. İsrail merkezli MIGAL Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşıyla IBV’nin genetik diziliminin yeni tip koronavirüse uyarlanması halinde insanların tedavisinde kullanılabileceği hedefleniyor.