Gerçek hayatta olduğu gibi, siber suçlular hedefledikleri kişileri aldatmak için çeşitli yöntemler deniyor. Kurbanların banka hesaplarına girmek için ünlü isimleri kullanıyorlar ve sahte promosyonlar veya çeşitli dolandırıcılıklarla insanları dolandırmaya çalışıyorlar.

Siber güvenlik firması ESET, suçluların insanları dolandırmak için ünlü ve varlıklı kişilerin adlarını ve resimlerini nasıl kullandığını inceledi. Siber suçlular tarafından en çok kullanılan dört yöntemi belirledi.

Hediye kripto para çekme işlemleri

Sahte kripto para çekme işlemleri en popüler dolandırıcılıklardan biridir. Daha fazla insana ulaşmak için suçlular, yüksek takipçilere sahip YouTube hesaplarını hacklemek veya Twitter'da sahte çekilişler düzenlemek gibi birçok farklı kanalı kullanır. İnsanlara hediye çekilişinin bir parçası olarak yatırdıkları parayı ikiye katlama sözü veriyor ve onlardan bir bitcoin adresine dijital para yatırmalarını istiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, kurbanlar yatırdıkları kripto para birimlerini asla geri alamazlar. Dolandırıcılar, meşru görünmesini sağlamak için bu hediyeleri tanıtmak veya çekilişin teknoloji devleri tarafından organize edildiği izlenimini vermek için genellikle bir ünlünün imajını kullanırlar. Bu sahtekarlık yönteminde özellikle Bill Gates ve Elon Musk görüntüleri sıklıkla kullanılmaktadır.

Facebook Live, tahmin edin ve kazanın

Bazı ünlüler, Facebook ve Instagram gibi platformlarda canlı yayınlar düzenleyerek takipçileriyle etkileşime girmekten keyif alıyor. Takipçiler, en sevdikleri ünlülerin kendileri için içerik üretmesini veya sorularını yanıtlamasını severken, dolandırıcılar bu canlı yayınları sadık takipçilerden para çalmak için kullanır. Bu amaçla suçlular, gönderiler, fotoğraflar ve videolar da dahil olmak üzere ünlülerin gerçek sosyal medya hesabıyla aynı sahte bir hesap oluşturur. Ancak, hesabın adı yanlış yazılmış veya "TV" veya "hayran sayfası" gibi başka bir kelimeye eklenmiştir. Daha sonra ünlünün bir süre önce yayınladığı bir yayında "İlk 1000 yorum için 1.000 $ hediye" gibi bir başlıkla sanki canlı yayınlanmış gibi bir video veya canlı yayın yapar. Canlı akışı bulmayı kolaylaştırmak için popüler etiketleri kullanır.

Takipçiler dolandırıcılık videosuyla etkileşime girdiğinde, kazandıklarını düşündükleri parayı almak için talimatları izlerler; Örneğin, bir web sitesinin bağlantısını tıklarlar ve hassas kişisel bilgileri paylaştıkları veya hesaplarından para gönderdikleri formları doldururlar. Sonuç olarak, hem para kaybederler hem de verileri daha sonraki dolandırıcılık için dolandırıcıların eline geçer.

Bağış yapmak ister misin

Ünlülerin kullanıldığı bir diğer dolandırıcılık ise ünlü gibi görünerek sahte hesaplar oluşturmak ve doğrudan mesajlarla takipçilere ulaşmaktır. Bu, Facebook, Instagram veya Twitter gibi herhangi bir sosyal medya platformunda olabilir. Bu taktik çok karmaşık değil. Sahte hesap sahibi, mağdura bir mesaj gönderir ve ünlü kılığına girerek kurbandan desteklediği iddia edilen bir amaç için bağış yapmasını ister. Ayrıca gerçekte var olmayan özel konserler için bilet sunabilir veya kurbanı katılabilecekleri diğer etkinliklere para göndererek ikna etmeye çalışabilirler. Bu dolandırıcılarla ünlü kılığına giren kurbanlar genellikle para kaybederler ve asla kurbanın "bağışladığı" yere para transfer etmezler.

Ben buna yatırım yaptım, sen de yapmalısın

Çevrimiçi dolandırıcıların kullandığı en yaygın stratejilerden biri, mağdurları ünlüler tarafından desteklendiği iddia edilen "yatırımlara" para yatırmaya ikna etmektir. Yatırım dolandırıcılıkları yeni değildir ve her zaman aynı mesajı içerir; yatırımınızı hızlı ve kolay bir şekilde katlayın. Çoğu durumda bunun "garantili" bir yatırım olduğu da iddia edilmektedir. Ünlülerin kullandığı yatırım dolandırıcılığı da aynı amaca hizmet ediyor. Bu tür bir aldatmaca, yatırım karşılığında büyük miktarda para kazandığını iddia eden makalelerin yer aldığı reklamları içerir. Bu reklamlar, "Famous X bu şirkete veya bu ürüne yatırım yapıyor ve yatırımını dört katına çıkardı" veya "Famous Z, geleceğiniz için buna yatırım yapmanızı öneriyor" gibi iddialı başlıklar içeriyor. Bu yatırım fırsatı genellikle sahtedir, ancak bazı durumlarda yatırım fırsatı gerçek olabilir, ancak para bu yatırım fırsatına asla yatırım yapmaz. Bu durumlarda, bu dolandırıcılığı organize eden, daha da zenginleşen sadece suçlular.

Nasıl güvende olunur

ESET uzmanları, güvenli olmanın dikkatli olmak anlamına geldiğini paylaşarak uyarılarda bulundu. Uzmanlara göre, dolandırıcılıkları tespit etmek zor değil. Gerçek ünlüler ile sosyal medya platformlarında koruyucu önlemlerle kendilerini gizleyenler arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olur. Bir "ünlü" sizinle iletişim kurduğunda, yapabileceğiniz en kolay şey profilin onaylanıp onaylanmadığını görmektir. Facebook, Instagram ve Twitter, kullanıcının adının yanına bir onay işareti koyarak hesabın bir ünlüye ait olduğunu onaylar.

 

Hibya Haber Ajansı