Finansal okur yazarlığın ve doğru araştırmanın oldukça önemli olduğu bu yeni ekosistemde, uzmanlar kripto paralara oyun gözüyle bakılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Kripto para haber platformu Coinkolik.com ve BTCHaber.com'un derlediği özel haberde sektörün önemli isimleri kullanıcıları bilinçli olmaları konusunda uyarıyor.
“Bitcoin veya kripto paralar tehlikeli değil, bilinçsizce yatırım yapmak tehlikeli”
Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz: Kripto paralar her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinirken diğer yandan bazı haberlerde kripto paraların oyun gibi gösterilmeye çalışıldığını görüyoruz. Özellikle pandemi sonrasında para piyasalarına, dolayısıyla kripto paralara olan ilginin artması nedeniyle yanıltıcı ve gerçeklerle bağdaşmayan içeriklerle insanlar yanlış yönlendiriliyor. Kısa yoldan kazanç elde etmeye çalışan spekülatörler, büyük zararlarla karşı karşıya kalabiliyor. Her şeyden önce burada kripto paralar oyunlaştırılmadan okuyucunun doğru ve eğitici içeriklerle buluşturulması gerekiyor. Zira kripto paralar günümüz finansal sisteminde çok önemli bir yere sahip. Öte yandan mevcut merkezi ekonomik yapılarda çok büyük krizlerle darbe alınması merkeziyete güven gittikçe azalıyor. Bu da alternatif ve merkezi olmayan bir sistem ihtiyacını popüler hale getirmiş durumda. İşte tam da bu noktada koronavirüs pandemisinin de etkisiyle özellikle tüm dünyada yaşanan ekonomik sorunlarla beraber insanlar alternatif bir veya yatırım aracı arayışı içerisine girdiler. Kripto paralar burada son dönemin en popüler yatırım araçlarından biri ve önümüzdeki yıllarda da kripto para trendinin artarak devam etmesini bekliyoruz.
“Yatırımcıların yenilikçi teknolojilerin doğasını anlaması, ona hakim olması, yatırım alanlarını seçerken profesyonel kişilerden bilgi alması, bireysel araştırmalarını yapması önem taşıyor”
Teknoloji Yazarı, Blockchain Araştırmacısı Ahmet Usta: Unutulmamalıdır ki para ile satın alamadığımız zamanı harcayarak para kazanıyoruz. Dünyanın içinde geçtiği bu zorlu dönemlerde, özellikle kırılgan ve riskli ekonomilerde insanlar birikimlerini korumak isteyecekleri alternatif yollar ararken, kripto paraların aynı zamanda yatırımları hızlı büyütmek için bir fırsat olarak görülmesi gayet normal. Ancak zamanı satın alamadığımız gibi geleceği de net bir şekilde göremiyoruz üstelik yaptığımız tahminler genellikle bizleri yanıltabiliyor. Diğer yandan yeni fırsat alanları beraberinde yeni riskleri de getiriyor. Kripto paralar söz konusu olduğunda riskler sadece yatırım araçlarının hızlı değişen fiyatları ile sınırlı değil, aynı zamanda bu alanın siber korsan ve dolandırıcılar için de cazip bir potansiyel sunması farklı bir tehlike boyutu yaratıyor. Fırsatların stoklanamayacağı bir gerçek, ancak yatırımcıların yenilikçi teknolojilerin doğasını anlaması, ona hakim olması, yatırım alanlarını seçerken gerek profesyonel kişilerden bilgi alması gerekse bireysel araştırmalarını yapması önem taşıyor. Tüm bunlara dikkat edilse dahi risklerin sadece azalabileceğini, ortadan kalkmayacağının bilincinde olunması gerekli. Çok düşük tutarlarda kripto paralar bir oyun alanı gibi görülebilir ancak bu alandaki kimi şanslı adımlar ile elde edilen kazanımlar risk iştahını büyüterek yatırımcıların temkinsiz hareket etmesine kesinlikle yol açmamalı. Bu dünyaya girecek kişiler mutlaka iki kurala uymalı; kaybettiklerinde üzülecekleri tutarlarda yatırım yapmamak ve kazançlı süreçlerde gaza gelip ilk kuralı çiğnememek.
“İnternetin kapatılamayacağını biliyorsanız, şimdiden sonra aklınızda bulunsun, blokzinciri de kapatılamaz yani tokenlar ve coinler de kapatılamaz”
Girişimci, Akademisyen Cemil Şinasi Türün: Bugün hepimiz aynı internet ağının üzerinde yaşıyoruz. Kripto paraların teknolojisi ile internetin teknolojisi iç içe. Cep telefonu adını verdiğimiz cihazlar aslında çok ileri düzeyde hızlı ve kabiliyetli süper bilgisayarlar. Bu süper bilgisayarlarımız da internet ağı üzerinde işliyor. Tüm uygulamalarımız, Instagram, Facebook, Trendyol, Getir bu ağın üzerinde işleyen çeşitli programlar. İşte, kriptoparalar da aynı yaygın internet ağının üzerinde, e-postanıza aynı seviyede işleyen bir protokol, bir kurallar bütünü. Belki bunu duymuşsunuzdur; internet kapatılamaz. İnternetin kapatılamayacağını biliyorsanız, şimdiden sonra aklınızda bulunsun, blokzinciri de kapatılamaz yani tokenlar ve coinler de kapatılamaz. Blokzinciri sistemleri ki, alım satımını yaptığınız coinler bunların üzerinde işlemektedir, karmaşık ve çok yüksek teknolojili internet sistemleridir. Bunların öyle basit uygulamalar zannedilmesi devletlerin ve merkez bankalarının, dolaylı olarak yerleşik düzenin en büyük yanılgısı. Özetle, blokzincirlerini ve kriptoparaları çocuk oyuncağı zannetmek çok büyük yanılgıdır.
“Kripto paraların gerçeğe yaklaştırılması gerekiyor”
Akademisyen İsmail Hakkı Polat: Kripto paraların yatırımcılar ve medya tarafından oyunlaştırılması konusunda bence çok dikkatli olunması gerekiyor. İnsanlar bunu bir oyun hatta kumar gibi oynuyorlar fakat kripto paralar gerçekten oyun değildir. Mesela Atom’a oynadın mı, şuna oynadın mı gibi konuşmalar oluyor. Bu oynanan bir şey değil ki, bu para! Yatırımdan bahsediyoruz, yatırımcının gözünde kripto paralar oyun haline gelmesi en tehlikeli şey. Gerçek hayatla oyun arasındaki simülasyonu düşünün. Ben yeni medyacı olarak şöyle bir durumla karşılaştım; çocuğa dedesi öldü diyorlar, çocuk diyor ki başka canı yok mu? Bu, onun gibi bir noktaya gidiyor o zaman. Parayı doğasından kopartıp oyun simülasyonunun içerisine aldığınız andan itibaren onu gerçekliğinden kopartıyorsunuz. Bu işin bir bahis veya kumar gibi ele alındığı noktada bu oyunlaştırmanın da çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Kripto paraların gerçeğe yaklaştırılması gerekiyor, günümüzdeki parasal işleyişle bağlantısının kurulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kripto paraları daha da sanallaştırarak daha da oyunlaştırarak kripto para ekosistemini de bir yere götüremeyeceğimize inanıyorum.