Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 11 Mart haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 919 milyon dolar arttı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 895 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 1 milyar 814 milyon dolar arttı.

 

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

TCMB rezervleri açısından önemli verilerden biri olan kur korumalı mevduat geçen hafta itibarıyla 561,9 milyar TL olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu enstrümanda 539,2 milyar TL birikmişti.

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

 

Düzenli portföy çıkışları eğiliminin devam etmesi ve Türk varlıklarına yeni yabancı para girişlerinin olmaması gibi faktörlerin özellikle artan jeopolitik risk bağlamında döviz kurunun istikrarını tehdit ettiğini düşünüyoruz. Dolar, Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde bu ayın ilk haftalık düşüşünü yaşarken, Merkez Bankası'nın dün aldığı faiz kararının ardından gelişen ülke para birimleri arasında Türk lirası düşüş yaşamaya devam ediyor. KKM’de ilk vade çevrimleri yaklaşırken, hesapların ilk açılmaya başlanmasından beri dövizdeki dönemsel getiri %9,2 olmuştur.

Mevcut düzlemde, dolarizasyon ve finansal stabilizasyon için merkeze alınmış olan KKM ürününe dair eğilimleri izlemeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi nezdinde henüz Ortodoks politikaya dönüş sinyali almadığımızı belirtmek isteriz. Finansal dolarizasyon oranı 11 Mart haftası itibariyle %57,07 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,77 olan orandan bir miktar artış görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,1 seviyesindeydi. 

Kaynak: Tera Yatırım 
Hibya Haber Ajansı